Millstone 2018 Special #25

door | juni 30, 2022

Onlangs is er weer een nieuwe special van Zuidam distillers op de markt gekomen . Een single malt onder de naam Millstone. Een special, omdat deze Peated single malt whisky gerijpt is in een vat wat voorheen gevuld was met een witte port.

Jeroen ontving laatst een mooi sample van een welbekende slijterij in Oss. Hoewel Jeroen toch echt wel een liefhebber is van Millstone, gaf hij het sample aan mij. Hij weet immers ook dat ik een liefhebber ben van op Portvaten gerijpte whisky en daar heeft hij zelf dan weer wat minder mee. Een goede beslissing natuurlijk!

In maart van het jaar 2018 werd de geturfde spirit gedistilleerd om daarna vier jaar in een White Port Cask  te rijpen. Het is een jonge whisky, maar we hebben eerder ervaren dat ze bij Zuidam wel vaker jonge pareltjes op de markt brengen. Ik heb zelf inmiddels al verschillende batches geproefd van jonge whisky’s zoals de diverse Sherry Casks in de geturfde en de ongeturfde versie daarvan. Deze waren op zijn minst prima en zeker als we naar de prijs kijken. Ook deze heeft weer een mooi prijskaartje. Nu maar eens even kijken of dit dan ook zo mooi in verhouding staat.

Millstone 2018 Peated White Port Special #25

Gedistilleerd: 18-03-2018
Gebotteld: 15-04-2022
White Port Cask
Niet koud gefilterd
Niet bijgekleurd
46% ABV
3633 flessen

  • Neus: Typische aroma’s van een Millstone, met selderij achtige tonen. Kruidig, duidelijk aanwezige turfrook, citrus en een mix van ingemaakt fruit.
  • Smaak: Zacht met een wederom fijne combinatie van wat zoete fruit smaken en turfrook. Een beetje kruiden. Wat zoete tropische vruchten. De citroen is ook hier weer erg fijn en heeft ook nog een bittertje van de schil.
  • Afdronk: Een lange afdronk met eerst turf en citrus waarna het wat droog gaat aanvoelen. Uiteindelijk blijft er een klein beetje zoete smaak over.

Het is een jonge maar toch wel fijne whisky. De balans van het vat en de turfrook zijn wat mij betreft voortreffelijk. Het overheerst niet en ook het profiel van de de distilleerderij is goed aanwezig. Een echte hoogvlieger is het wat mij betreft niet, maar dat kun je ook niet verwachten voor deze prijs (nog geen vijf tientjes). De prijs-kwaliteit verhouding is in deze dus weer buitengewoon goed. De special #25 krijgt van mij 84 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *