Lagavulin Special Releases 2020

door | februari 23, 2023
Lagavulin Special Releases 2020

Wat is het al een tijd geleden dat ik Lagavulin in mijn kast had staan. Niet dat ik deze Islay whisky niet lekker vind. Integendeel maar ik koop nou eenmaal niet flessen die ik al eens gehad heb. De standaard 16yo komt dus niet meer in aanmerking. Een Distillers Edition zoals Peter laatst nog beschreef, zou eventueel wél in aanmerking kunnen komen maar ik ging toch voor grover geschut. Ik gaf mezelf de Lagavulin Special Releases 2020 cadeau en nu is het tijd om deze te gaan proeven.

Deze Lagavulin heeft de leeftijd van (minimaal) 12 jaar meegekregen en de batch is gebotteld in april 2020. De refill vaten van Amerikaans eikenhout die voor deze botteling geselecteerd zijn, werden dus minimaal 12 jaar eerder afgevuld met new make Lagavulin spirit. Het alcoholpercentage van deze Special Release is vastgesteld op 56,4% en er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. Met deze eigenschappen én de relatief kleine oplage, lijkt zo’n officiële botteling dan toch nog een beetje op de onafhankelijke flessen die ik meestal aanschaf. Daar zit dan weer nooit een Lagavulin bij.

  • Neus: Een olieachtige turfrook met ook wat mooie citrustonen en een licht ziltig randje. Er lijkt ook een fris metholgeurtje door te komen dat wordt afgewisseld met een hint van broeierig hooi.
  • Smaak: Ondanks een pepertje op de tong is de eerste indruk vrij zacht en romig. Aroma’s van turfrook, salmiak, munt, grassige tonen en fris citrusfruit lossen elkaar af en zijn mooi in balans.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk, die je ook zeker zou verwachten. Rook, frisse tinten en wat citrusfruit lossen elkaar wel mooi af.

Een prima Lagavulin. Ik ben blij dat deze nu in mijn bezit is. Wat mij betreft een score waard van 87 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *