Lagavulin Distillers Edition 2021

door | januari 21, 2023

Lagavulin is zeker een favoriet van me. De standaard 16 jaar oude heb ik met grote regelmaat in mijn kast staan, maar zo nu en dan koop ik ook graag eens een ander botteling. De Lagavulin Distillers Edition 2021 was mooi geprijsd en kon ik daarom ook niet laten staan.

Het is me maar zelden gebeurd dat ik een Lagavulin niet prettig vond, het tegendeel is veel vaker aan de orde. Als ik zin heb in een geturfde whisky zijn de bottelingen van de op Islay gevestigde distilleerderij eigenlijk altijd wel goed. De eerste Distillers Edition van Lagavulin kocht ik jaren geleden en was gebotteld in 1995. Ik was direct verkocht en heb meerdere malen zo’n editie in mijn kast gehad. Een erg lang bestaan in mijn kast hebben ze nooit gehad, omdat er vaak wel erg fijn zijn.

De 2021 editie werd gedistilleerd in 2006 en is gebotteld op 24 september 2021. Hierdoor mag het een leeftijd van 15 jaar dragen wat een jaar minder rijping is dan de eerder uitgebrachte edities. Zoals alle Distillers Editions van Lagavulin, heeft deze een dubbele rijping gehad waarvan een deel op Amerikaans eiken vaten en een deel op Pedro Ximinez Sherry vaten. Door deze combinatie en een alcoholpercentage van 43%, krijgt de whisky een vol, warm en zacht karakter. Of dat met deze ook zo is, gaan we uitvinden door een glaasje proeven.

  • Neus: Direct duidelijk, een Lagavulin! Fruitig met rozijnen, abrikozen en sinaasappelschil. Een wat zoete turfrook met wat tabak en as geven een kampvuur gevoel.
  • Smaak: Erg fruitig en zoet met wederom rozijnen, maar ook bessen en pruimen. Chocolade, kruiden en een beetje vanille. Houtskool en een mooie turf. Mooie balans!
  • Afdronk: De zoete fruitsmaken en turfrook ebben langzaam weg en er blijft een bitter randje over van sinaasappelschil en hout. Een vrij korte afdronk voor een Lagavulin.

En ook deze keer ben ik weer erg tevreden met deze Lagavulin! Heerlijk op een winteravond bij de haard of kachel, maar ook mooi bij een zomeravond barbecue of kampvuurtje. Voor dit soort whisky’s is eigenlijk altijd wel een gelegenheid te bedenken! Met een wat hoger alcohol percentage en een langere afdronk zou ik nog wel een puntje meer geven, maar zeker erg fijn. 87 punten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *