Kintra Glenturret 1977

door | november 9, 2020

Je zou bijna zeggen dat het zo moest zijn dat wij naar de Glenturret distillery gingen. Even de sfeer proeven, een paar mooie whisky’s erbij en natuurlijk het verhaal van de distillery ervaren. Een maand later werd namelijk bekend dat Erik Molenaar een partij van deze distillery had kunnen bemachtigen voor een nieuwe Kintra botteling. Zo’n fles ligt normaal gesproken buiten mijn budget maar met de vrienden van het Online Whisky Collectief was het prima te doen. 


Erik Molenaar maakte via Facebook zijn nieuwe aanwinst bekend en direct nam ik contact met hem op. Even informeren of het mogelijk was er vast een te reserveren om deze in het OWC te verdelen en beoordelen. Dat bleek uiteraard mogelijk en na een snel contact binnen de groep was de beslissing snel gevallen. Op 20 november reden zowel Govert Pennings als ik naar Deventer om bij de Wagging Finger distillery onze Glenturret op te halen.

Deze Glenturret is er een met een bijzonder verhaal. Gedistilleerd in 1977 en gebotteld in 2016 en dan tóch maar 35 jaar gerijpt? Ja inderdaad, deze whisky werd in 2013 al uit het vat gehaald maar aangezien de eigenaar niets meer van zich liet horen werd de whisky opgeslagen in een container. Via een whiskybroker werd Erik getipt over deze partij en hij durfde het aan de whisky te bottelen. Ik ben benieuwd hoe dit juweeltje smaakt. Ik heb immers gehoord dat 1977 een zeer goed jaar was voor Glenturret distillaten.

Ik schenk een drammetje in en laat deze eerst maar eens een half uurtje op adem komen. Men zegt namelijk dat je een minuut moet aanhouden voor elk jaar rijping… Goed werk heeft nou eenmaal tijd nodig.

  • Neus: Gedroogd fruit, sinaasappel, marsepein. Geen zware sherrybom maar een mooie subtiele neus waarin zich ook een vleugje rook openbaart.
  • Smaak: Romig en kruidig. Een beetje wassig ook. Sinaasappelmarmelade met een laagje pure chocolade. Op de achtergrond wat gedroogd fruit en donkere kersen.
  • Afdronk: Lange afdronk met ook weer de sinaasappel en chocolade invloed.

In alle opzichten een zeer mooi gebalanceerde whisky. Wat een prachtige Kintra botteling is dit zeg! Mijn complimenten Erik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *