Kilkerran Peat in Progress batch 1

door | november 11, 2020

Dit is zo’n flesje dat zeker weer even de aandacht verdient. Enkele jaren geleden veroverde de Glengyle distillery uit Campbeltown nog de whiskymarkt met de Kilkerran Work in Progress serie. Inmiddels is de reguliere 12yo een feit en daarbij nog zeer gewaardeerd ook. De distillery wil dit kunstje nu herhalen met een geturfde lijn. Een nieuwe serie ontwikkelingsbottelingen van wat ooit een gewaardeerde Peated Kilkerran wordt? De fles heeft alvast de uitstraling van de grote neef Longrow meegekregen.


Bij de voorbereiding van de Campbeltown proeverij zijn we uiteraard wat mogelijke flessen nagegaan waarmee we de line-up konden vullen. Op dat moment was deze botteling nog niet beschikbaar maar het bleef bij mij een beetje borrelen. Toen ik uiteindelijk voor mezelf had besloten dat ik deze fles wel voor mijn eigen collectie wilde hebben, kon Wijnhuis Oss hem echter al niet meer bestellen bij de groothandel. Wijnhuis Van den Bos uit Emmen bracht uitkomst en zo kwam deze fles tóch nog in mijn bezit. Niet om te verzamelen maar gewoon om van te genieten en dus ging dezelfde avond de kurk nog van de fles.

Deze botteling is samengesteld uit een mix van ex sherry (45%) en ex bourbon vaten (55%). Botteling vond plaats zonder toevoeging van kleurstof of het hanteren van koude filtering. De vatsterkte werd aangehouden en bedraagt een stevige 59,3%. Botteling vond plaats op 20 februari van dit jaar. De whisky kreeg geen leeftijd mee. Mogelijk dus een zeer jonge spirit met een behoorlijk turfgehalte én een stevig ABV. Dat kán nog wel eens een pittige eerste indruk gaan geven. We gaan het proberen…

  • Neus: Duidelijke turfrook maar ook citrusfruit en zoete tonen van vanille en caramel
  • Smaak: Verrassend zacht in de mond. De mogelijk jonge leeftijd in combinatie met het hoge ABV geven totaal geen jonge indruk. Licht kruidig op de tong, verder ook hier weer zoete en fruitige tonen onder een mooie rand van turfrook
  • Afdronk: Heerlijk lang waarbij de neus en de smaak prima vertegenwoordigd blijven.

Wat is dit een mooie eerste kennismaking met dit turf experiment van Kilkerran! Prima balans tussen de turf en smaken die het hout aan de spirit gaf. Ik heb wel sterk het idee dat het gebruikte hout voor de sherryvaten ook afkomstig van Amerikaanse eiken geweest is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *