Glengoyne 12yo Cask Strength voor Nederland

door | november 11, 2020

Het jaar 2019 is alweer een paar weken oud. Tijd voor het eerste blogje van mijn hand. Niet alleen het eerste blogje, het gaat ook nog eens over mijn eerste aankoop van het nieuwe jaar. Ik kocht namelijk een prachtige botteling van Glengoyne. Een 12yo single cask whisky die speciaal geselecteerd werd voor de Nederlandse markt. Een fles die inmiddels bijna nergens meer te krijgen is.


Een aantal weken geleden, nog ruim in het afgelopen jaar, vond ik de fles al op het schap van Wijnhuis Oss. Vlak naast de standaard 12yo en de 15yo stond de goudkleurige koker met deze bijzondere inhoud. Mijn interesse was toen al gewekt maar aangezien er afgelopen najaar nogal wat gekocht werd, moest ik in dit geval toch even passen. Je kan immers niet alles hebben toch?

Het nieuwe jaar begon met een paar bottlekills en verkopen van samples en ja, dan begint het toch wel weer te jeuken. Ruimte in de kast en in de portemonnee is voor de meesten onder ons een gevaarlijke combinatie volgens mij. In dit geval voor mij in ieder geval wel en toen ik voor de voorbereiding op de komende proeverij toch even langs de slijter moest was ik dan toch eindelijk verkocht. Het feit dat ik afgelopen jaar de distillery nog even bezocht had maakte de keuze nóg wat makkelijker. Dáár had ik immers geen mooie nieuwe fles gekocht…

Bij openen van de fles werd me snel duidelijk dat ik weer zeer tevreden zou zijn met deze uitbreiding van de collectie. De sherrytonen die de flessenhals verlieten kwamen op mij over als een whisky die een stukje ouder zou zijn dan de 12 jaren rijping die aangegeven zijn. Maar hé, single cask, het staat op het etiket dus het moet wel kloppen toch? Dan zal het in ieder geval een zeer actief vat geweest zijn. Het was in ieder geval een Oloroso Sherry Hogshead met vatnummer 2685. Er zijn 278 flessen gebotteld op de vatsterkte van 56%. Tijd om te gaan proeven!

  • Neus: Pure chocolade, toffee, caramel, gedroogd fruit, leer, boenwas en een vleugje tabak. Later ook rijpe kersen en sinaasappel
  • Smaak: Ondanks het alcoholpercentage een ontzettend mooie zachte beleving. Gedroogd fruit en zoet tonen van chocolade en toffee. Ook een fris tintje van menthol in de smaak
  • Afdronk: Mooi van lengte. In de smaak komen de tonen van leer en tabak weer wat naar voren, samen met de chocolade en het gedroogde fruit.

Een prachtige Glengoyne! Mooie balans tussen het hout en de spirit. Een echte sherrybom zonder ook maar enig moment explosief te worden. Wat mij betreft een score van 90 punten waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *