Glenfarclas The Private Reserve Vintage 2003

door | december 16, 2021

In het vorige artikel proefde ik 3 leeftijdbottelingen van Glenfarclas. Bij de sampleruil met Marc ontving ik echter nóg een sample van deze distillery. Een gelimiteerde botteling die officieel door de distilleerderij werd uitgebracht. Ik ben benieuwd hoe deze zich verhoudt tot voorgaande samples.

Ik ben eigenlijk nog steeds enigszins teleurgesteld door wat ik in het vorige artikel meemaakte. Waren mijn verwachtingen met betrekkingen tot de leeftijd te hoog? Dat zou natuurlijk zomaar kunnen. Ben ik het gewoon niet meer gewend om standaard bottelingen te proeven en beoordelen en blijkt het verschil met de onafhankelijke bottelingen dan toch wel heel groot? Ook dat zal zeker meespelen. Een gelimiteerde, maar toch officiële, botteling zou wat dat betreft een mooie tussenweg kunnen zijn.

Foto Whiskybase.com

Deze botteling kwam tot stand uit een selectie van 5 sherry butts. De whisky uit deze vaten was gedistilleerd in 2003 en de rijping duurde uiteindelijk 8 jaar waarmee de leeftijd beduidend jonger is dan die van de whisky’s in het vorige artikel. Een ander belangrijk verschil is het alcoholpercentage. Waar de andere flessen op 43% gebotteld waren is dat in dit geval nét wat hoger, op 46%, gedaan. Er is niet bijgekleurd of koud gefilterd en de oplage van de botteling is 4000 flessen. Voor een officiële botteling behoorlijk gelimiteerd.

  • Neus: Een hint van vochtige tabak maar ook zoete kruiden. Daarnaast donker fruit, sinaasappel en caramel.
  • Smaak: Romig in de mond. Kruidig maar ook een licht zwavelig randje. Cacao, noten en gedroogd fruit.
  • Afdronk: Mooie lengte, licht drogende sensatie in de mond met smaken van pure chocolade en een handje noten.

Deze jonge Glenfarclas doet me net wat meer dan de “oudjes”. Er zit net wat meer pit in dit glaasje waardoor deze me wat meer aantrekt. Ik geef deze whisky 86 punten en daarmee is dit voor mij de winnaar van deze vier Glenfarclas expressies. Marc, bedankt voor deze samples!

Een gedachte over “Glenfarclas The Private Reserve Vintage 2003

  1. Marc

    Sluit me wel aan bij je reviews, de 15yo Glenfarclas is ook nog steeds mijn favoriet uit de standaard bottelingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.