Glendronach handfill cask 1930

door | november 13, 2020

Tegenwoordig is de Lotto voor mij een bijkomend onderdeel van de whiskyhobby geworden. Enerzijds is het leuk om mensen een kans te geven leuke flessen te winnen én op die manier budget te creëren voor nieuwe flessen. Anderzijds kun je zelf natuurlijk ook meedoen aan de verloting van mooie flessen en zo af toe iets winnen. Zo vond deze Glendronach ook zijn weg naar mijn adres.


Tijdens onze eerste Schotlandreis was de Glendronach Distillery een van de locaties die we bezochten. Peter en ik vulden er beiden een eigen fles, toen nog met een whisky uit 1994, uit Sherry Puncheon met vatnummer 3200. Het etiket werd voorzien van een handtekening en mijn exemplaar wacht nu op de 25e verjaardag van mijn oudste zoon. 

Nu won ik een paar weken geleden dus een verloting waarbij een vergelijkbare Glendronach de prijs was. In dit geval werd de spirit gedistilleerd in 2005. Rijping vond plaats in een Pedro Ximenez sherry puncheon met vatnummer 1930. Uiteraard zonder bijkleuring of koude filtering werd deze met de hand gebotteld op een vatsterkte van precies 60%. Potentieel een sherrybommetje dus!

  • Neus: Tuinkruiden, bleekselderij, bouillon. Na wat langer in het glas te zijn komen zoete tonen boven van witte chocolade en sinaasappelmarmelade
  • Smaak: Ook hier weer een kruidige start in de richting van venkel. Ondanks het hoge alcoholpercentage is de whisky niet branderig in de mond. Er is een mooie balans met zoete tonen van karamel en chocolade. Ook komt hier de marmelade weer aan bod.
  • Afdronk: Lange afdronk. Zoet met een kruidig bouillon randje. Er komt ook een verrassend vleugje houtskool naar boven in de afdronk.

Ik proefde de whisky samen met mijn goede vriend Marc van Grunsven. Hij is een groot fan van Glendronach en hij heeft de fles van me overgenomen voor een vriendenprijs. Wat mij rest zijn deze notities en een 3cl sample om hem nog eens te kunnen proeven.

Marc, geniet van deze mooie fles! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.