Glen Scotia Heavy Charred Finish

door | september 9, 2021

Een rit vanuit Oss naar Termunterzijl en Winschoten om daar wat oude vrienden en kennissen op te zoeken, zou niet compleet zijn als ik ook niet meteen van de gelegenheid gebruik zou maken om even “Bij Thijs” in Vlagtwedde te gaan kijken. En omdat ik vooraf al wist dat ik dit zou gaan doen nam ik vooraf alvast contact op met Thijs Dijkstra. Met lege handen huiswaarts gaan zou immers geen optie zijn toch?

Ik wilde in ieder geval de al eerder beschreven Titania I aanschaffen en er was ruimte voor nog een mooie fles. In de week voorafgaand aan mijn reis naar het noorden van het land, kwam er een Glen Scotia op de markt die speciaal gebotteld werd voor Nederland en laat Thijs deze nou ook hebben staan.

In het afgelopen jaar heb ik al van verschillende mooie flessen Glen scotia kunnen genieten. De standaard 15yo is een prachtige fles die het ook bij proeverijen goed doet. Daarnaast had ik de festivalbotteling van 2020 maar ja die is dus ook alweer leeg. Er stond nu alleen nog een fles van bottelaar Cadenhead in mijn kast dus een aanvulling met Glen Scotia paste prima.

De licht geturfde whisky werd gedistilleerd in 2010 en in eerste instantie te rijpen gelegd in Bourbon barrels. Voor deze specifieke botteling werd een combinatie van 8 barrels (first fill en refill) geselecteerd en overgezet in heavy charred vaten van Amerikaans eikenhout. Hierin heeft de whisky een finish gehad van 9 tot 12 maanden voordat deze uiteindelijk werd gebotteld op een leeftijd van 11 jaar. De batchsterkte is vastgesteld op 56,8% en er is niet bijgekleurd of koud gefilterd. De batch leverde 1918 flessen op.

  • Neus: Het turfje is maar heel licht aanwezig en geeft een licht vlezig karakter dat eigenlijk vrij snel verdwijnt. De geur gaat hierna over in zoete tonen van marmelade, rood fruit, winegums en marsepein.
  • Smaak: Kruidige tonen van het hout, in de richting van kruidnagel, nootmuskaat en laurier. Een licht drogend karakter in de mond. Zoete tonen van fruitsnoepjes en citrus. Een mooie frisse noot van menthol maakt het af.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk. Zacht, kruidig en zoet met vooral zoet citrusfruit en een fris tintje van menthol.

Met een score van 88 punten is dit een hele fijne aanvulling in mijn whiskykast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.