Favoriete distilleerderijen?

door | november 13, 2020

Herken je dat? Dat idee dat je best veel whisky van dezelfde distilleries afkomstig is. Is het iets structureels of is het tijdelijk? Ik denk een combinatie van beiden. Door de jaren heen verandert nou eenmaal je smaak tot je uiteindelijk stabiliteit vindt in je voorkeur en structureel gaat kiezen wat daar binnen past.


Enkele jaren geleden had ik zoiets met Glendronach, Glen Garioch en iets later gebeurde datzelfde met Arran. Glen Garioch trekt me op een of andere manier nog steeds wel aan maar met Arran en Glendronach heb ik nu een stuk minder. Niet dat ik hun whisky niet lekker meer vind maar het is simpelweg nu zo dat ik met 1 a 2 flesjes wel voldoende heb. Als ik op dit moment in mijn collectie kijk dan zijn er wel enkele distilleerderijen die wat dat betreft een groter aantal vertegenwoordigen. Net zoals dat toen met de Glendronach en Arran eigenlijk het geval was. 

Ik begon daar laatst over na te denken toen ik mijn vierde en vijfde fles van een Glenallachie aanschafte. Allen overigens onafhankelijke bottelingen maar dat is niet verrassend als je mijn whiskyreis een beetje volgt. Hooguit 10% van mijn collectie bestaat uit officiële bottelingen en de rest is onafhankelijk. Ook zo’n eigenaardigheid…

Goed, terug naar het onderwerp, Glenallachie is dus momenteel de meest vertegenwoordigde distillery in mijn kast. We presenteerden een tijd geleden een Cadenhead proeverij waarbij een 25yo Glenallachie in de line up stond. Deze bleek een bijzonder karakter te hebben waarna mijn interesse gewekt was. Later zou deze fles ook in mijn collectie terug komen. De eerste Glenallachie die ik kocht was er ook een van Cadenhead maar uit een andere serie. Op zeker is dit beste van de vijf. Dan was er nog de 950ste vat van Van Wees en een paar weken geleden dus de Cooper’s Choice en Signatory Vintage die ik kocht tijdens mijn slijterijtoer met Marc. Vijf whisky’s, stuk voor stuk met een score van 85 t/m 89 punten.

Op nummer twee staat op dit moment Glen Elgin. Hier trok de aanschaf van een botteling van The Creative Whisky Company mijn aandacht voor de stokerij. Een prachtige 16yo sherryvat gerijpte whisky die van mij 89 punten meekreeg. De tweede fles won ik in een loterij en ook dat was niet de minste. Een 25yo botteling van Hunter Laing in de Old Malt Cask serie die wat mij betreft mag rekenen op 88 punten. De derde fles kocht ik weer zelf en dat was een 13yo Adelphi. Met 87 punten is ook dit een hele fijne. Begin dit jaar schafte ik mijn vierde fles Glen Elgin aan als onderdeel van een bestelling bij de Cadenhead Shop in Campbeltown. De 21yo Small Batch botteling krijgt van mij ook weer een dik verdiende score 89 punten.

Voor de derde plek zijn er eigenlijk een paar distilleries die op de nominatie zouden kunnen staan. Glen Scotia en Glenturret zijn met drie flessen vertegenwoordigd, net als Benrinnes maar aangezien daarvan deze week een vierde fles zal arriveren is de Benrinnes distilleerderij in het voordeel. Ik denk dat hier mijn eerste kennismaking plaatsvond bij een warehouse tasting bij Cadenhead in Campbeltown. Later stond er een 18yo Small Batch botteling in onze Campbeltown proeverij en kocht ik al snel daarna de 23yo Small Batch. Wat een prachtige dram is dat, wat mij betreft 90 punten prachtig. Bij een slijterijbezoek aan Bams in Maastricht kocht ik vervolgens een 11yo Ultimate botteling. Ook lekker maar van een behoorlijk lager kaliber met 85 punten. De derde fles is de 32yo botteling van The Maltman die ik laatst met wat whiskyvrienden samen kocht. Ook deze kan rekenen op 90 punten. Een dezer dagen komt daar nog een 18yo Small Batch botteling (andere versie dan in de proeverij) van Cadenhead bij waar ik zeer benieuwd naar ben.

Ik ben benieuwd welke van deze drie distilleries over een jaar of drie nog steeds in de top zal staan en of mijn smaak dus weer veranderd zal zijn. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.