Een onafhankelijke Glen Garioch

door | november 8, 2020
Untitled

Het is tijd om het vierde sample van het Online Whisky Collectief eens onder de loep te nemen. Na de mooie ervaringen met de Highland Park, de BenRiach en natuurlijk de fantastisch mooie Mortlach, zijn de verwachtingen voor dit sample ook weer hooggespannen. Het betreft deze keer een onafhankelijk gebottelde Glen Garioch met de respectabele leeftijd van 24 jaar.


Glen Garioch bestaat al sinds 1797 en is gevestigd in Oldmeldrum in de Highlands en is daarmee de meest Oostelijk gelegen Schotse distillery. Het gebied waarin de distillery ligt, The valley of the Garioch, staat bekend om het gunstige klimaat voor het verbouwen van gerst. Deze regio herbergde vroeger maar liefst zes distillery’s waarvan er nu nog slechts één over is. De distillery heeft een vrij beperkte core-range met slechts de Founder’s Reserve en de 12yo. Daarnaast worden regelmatig zogenaamde Vintage whisky’s uitgebracht, whisky’s met een beperkte oplage waarin distillaten uit één bepaald jaar zijn samengevoegd. De distillery is tussen 1995 en 1997 gesloten geweest en sinds de heropening wordt alleen nog gebruik gemaakt van ongeturfde gerstemout.

De whisky die ik vandaag bespreek is gebotteld door de Meadowside Blending Co. Ltd. uit Glasgow. Het betreffende vat is geselecteerd door Donald Hart en is uitgebracht onder de Maltman serie.De whisky is gedistilleerd in april 1991 en op vatsterkte gebotteld in oktober 2015. De laatste twaalf maanden van de rijpingsperiode heeft een finish op een Pedro Ximinez vat plaatsgevonden. In totaal heeft vat 2915 een aantal van 208 flessen op een sterkte van 50,5% ABV opgeleverd. Het distillaat is van vóór de tijdelijke sluiting en dus zou hier geturfde gerstemout gebruikt kunnen zijn. Ik ben zeer benieuwd.

  • Neus: Ik merk geen turf of rokerigheid in de neus. Wel een hint van zoete tabak maar minder uitgesproken dan bij de Mortlach die we vorige maand proefden. Verder een geur van citrusfruit maar ook dadels en gedroogde pruimen. In de verte ook iets van heide of lavendel.
  • Smaak: In de mond proef ik wel een licht rokerige sensatie van tabak en houtskool. Een zoet, romig mondgevoel met een lichte kruidigheid op de tong. Er is een behoorlijke invloed van de PX finish merkbaar met de smaak van gedroogd fruit en een vleugje chocolade.
  • Finish: Een prachtig lange finish waarin het vleugje tabak en de duidelijke sherrytonen elkaar afwisselen en completeren.

Wederom een prachtige whisky om te mogen proeven. Naar mijn idee zou deze nóg mooier geweest zijn als het meer rokerige karakter van voor de sluiting in deze whisky naar voren was gekomen. Buiten dat krijgt deze whisky wat mij betreft een score mee van 89 punten! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *