Een Glenallachie Single Cask voor The Old Pipe

door | januari 20, 2022

Een van de bekendste whiskyslijters van Nederland is toch wel The Old Pipe in St. Oedenrode. Een heel ruim aanbod aan officiële bottelingen maar vooral ook een zeer groot assortiment aan onafhankelijk gebottelde flessen zorgen ervoor dat er voor elke whiskyliefhebber iets te koop is. Ook ik heb er al diverse malen een mooie fles aangeschaft en dat zal in de toekomst zeker ook nog gaan gebeuren, zeker bij speciale bottelingen al heb ik deze botteling voor mezelf overgeslagen. Gelukkig heb ik wel een sample.

Wat dat betreft vullen Marc van Grunsven en ik elkaar nog wel eens aan. Wat de een niet koopt wil de ander wellicht wel kopen en uiteindelijk komen we er via een sampleruil dan toch wel weer aan toe elkaars aankopen te proeven. Zo ook met deze Glenallachie Single Cask die speciaal voor The Old Pipe werd gebotteld.

De familie Van Boxmeer heeft een reputatie hoog te houden als het om eigen bottelingen gaat. De afgelopen jaren passeerden al enkele prachtige flessen van Glendronach de revue en is er nog steeds een voorraadje van een door Claxton’s gebottelde Bunnahabhain. Stuk voor stuk stevige sherryvat gerijpte whisky’s die er mochten wezen. Ik ben benieuwd hoe deze Glenallachie in dat rijtje gaat passen.

Vanwege de Corona perikelen ging de selectie van dit vat net wat anders dan bij de genoemde eerdere bottelingen. Geen rechtstreeks sample trekken uit een vat en ter plaatste proeven maar, heel modern, een aantal samples die in een zoom meeting met Juliette Buchan (Salesmanager Glenallachie) geproefd en beoordeeld werden. Het sample van dit vat stak er met vlag en wimpel bovenuit.

De spirit voor deze whisky werd geproduceerd in april 2009, dus nog ruim voordat Billy Walker zich over de distillery ging ontfermen. Voor de rijping werd gekozen voor een Oloroso Sherry Puncheon.

  • Neus: Een mooie zoet fruitige geur die in de richting gaat van cassis en bosvruchten (thee).
  • Smaak: Licht prikkelend, bijna mousserend. Ook hier weer mooie zoete tonen van bosvruchten die een zeer prettige en vriendelijke beleving brengen.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk. Fruitig, zoet maar ook licht drogend, ook hier weer de vergelijking met bosvruchtenthee.

Deze whiskystijl kan ik heel goed waarderen. Lang niet alles wat ik onlangs van Glenallachie geproefd heb is me even goed bevallen maar dit vind ik wél heel mooi. Voor mij een score van 89 waard. The Old Pipe heeft wéér een mooi vat op de kop getikt en dat kan geen toeval meer genoemd worden.

Een gedachte over “Een Glenallachie Single Cask voor The Old Pipe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *