Edradour 12yo, Caledonia Selection

door | april 7, 2022

In mijn eigen whiskykast staan weinig officiële bottelingen van distilleerderijen. Op de een of andere manier ben ik door de jaren heen steeds meer geïnteresseerd geraakt in onafhankelijke bottelingen. Toen we echter bij onze meest recente proeverij deze whisky in de line up plaatsten vond ik dat ik er voor mezelf meteen maar een fles van moest aanschaffen. In zekere zin lijkt dit namelijk wel op een onafhankelijke botteling. Het betreft namelijk een single cask botteling uit de warehouses van Signatory Vintage.

Caledonia is de oude Romeinse naam voor het gebied dat we nu kennen als Schotland. Daarnaast is het de titel van een, voor liefhebbers van Schotland en whisky, zeer bekend nummer van singer / songwriter Dougie Maclean. De zanger selecteerde samen met distillery eigenaar Andrew Symington het vat voor deze speciale botteling. Sinds de eerste versie in 2009 zijn er zo inmiddels 38 vaten geselecteerd en gebotteld.

Dougie Maclean op de Edradour website:

“I wrote Caledonia, in 1977 on a beach in Brittany, France, when I was genuinely homesick for Scotland. My life has always been based in Perthshire. For me, the location of Edradour, with its neat cluster of whitewashed buildings, traditional equipment and employment of ancient methods of making single malt whisky, combined with its state of the art bottling facility, typify Caledonia. So it is great to be joining forces with Andrew Symington and Edradour Distillery, to bring you this wonderfully rich and complex 12 year old single malt.”
Foto Whiskybase.com

De whisky heeft eerst een rijping gehad in een aantal Bourbon barrels. Vervolgens heeft er een tweede rijping van 4 tot 5 jaar plaatsgevonden in een Oloroso sherry vat. De totale tijd in het vat bedraagt minimaal 12 jaar. Voorafgaand aan botteling is niet koud gefilterd of bijgekleurd. Het alcoholpercentage is wel op 46% gebracht. Over het algemeen een zeer prettig ABV. Botteling van deze specifieke fles vond plaats op 20 augustus van het afgelopen jaar.

  • Neus: Mokka, cacao, kruidnagel, een vleugje kruidenbouillon, rooibosthee, gedroogde pruimen, kersen en sinaasappelmarmelade, kortom, er gebeurt heel veel in de neus.
  • Smaak: Kruidig maar ook romig. Pure cacao, gedroogd fruit, rooibosthee, caramelfudge en rijpe kersen.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk, zacht met gedroogd fruit en pure chocolade en een licht drogend mondgevoel van thee.

Dit is zo’n mooi voorbeeld van een goede balans in een op sherryvat gerijpte whisky. Goed geselecteerd maar wel nét op tijd denk ik zo. Ik geef er een score van 86 punten aan en ga heerlijk genieten van deze fles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *