Drie samples uit de Whiskyknowledge Surprise Swap

door | januari 12, 2023

Na de serie over die prachtige Claxton’s samples is het nu tijd om aandacht te gaan besteden aan een ander pakketje samples dat ik mocht ontvangen. Lees mee hoe ik de eerste drie samples uit de Whiskyknowledge Surprise Swap heb beleefd.

In november van het afgelopen jaar ontving ik een mailtje met de vraag of ik zin had om mee te doen aan een anonieme sampleruil in het kader van het delen van whiskykennis. Natuurlijk wilde ik dat wel want zoiets is natuurlijk een prachtige manier om weer eens wat andere whisky’s te proeven dan die flessen die je in je eigen kast hebt staan. Daarnaast kun je een ander dáár juist weer van laten genieten. Een mooi initiatief en nu is het dus tijd om daar de eerste samples van te gaan beoordelen.

Het pakketje dat ik mocht ontvangen bestond uit een heel mooi aantal samples. Dertien sampleflesjes, allen voorzien van slechts het betreffende Whiskybasenummer en dus moest er nog even wat zoekwerk aan te pas komen om erachter te komen om welke flessen het zou gaan. Ik kies voor drie samples met een vergelijkbaar alcoholpercentage om de serie artikelen mee te starten.

Drie gehad maar nog wat mooie samples te gaan!

WB 98795

Het betreft hier een 20yo Glentauchers die werd gebottelde door Berry Bros & Rudd. Gedistilleerd ergens in 1996 en gebotteld ergens in 2017 na de volledige rijpingsperiode in een Bourbon barrel met vatnummer 7311 te hebben gehad. Het alcoholpercentage is op 46% gebracht maar verder is er niets aan toegevoegd of uit gehaald.

  • Neus: Honing, vanille, citrusfruit en een vleugje amandel. Later komt er ook iets van boomgaardfruit door. Appel en peer wisselen elkaar daarbij af.
  • Smaak: Zacht en fruitig met ook hier weer een mix van citrusfruit en boomgaardfruit meer in de richting van appel.
  • Afdronk: Prettig lang met een blijvende smaak van appel(moes).

Een prettige whisky die wat mij betreft 86 punten krijgt.

WB 119933

Ook het tweede sample is er een van een 20 jaar oude whisky. In dit geval gaat het om een Dailuaine die als Mystery Malt werd gebotteld door Murray McDavid. Gedistilleerd in 1997 en gebotteld in 2018 als combinatie van twee vaten (150045 + 150046). Beiden first fill Bourbon barrels waarin de whisky gefinisht werd na een eerdere rijping in (waarschijnlijk) refill Bourbon barrels. Ook weer gebotteld op 46% en zonder koude filtering of toevoeging van kleurstof.

  • Neus: Een romige hint van zoete boter aangevuld met fruitige tonen die richting rood fruit gaan.
  • Smaak: Licht kruidig maar ook mooi zacht in de mond. Een mooi zoetje van rood fruit maar niet heel uitgesproken.
  • Afdronk: Wat aan de korte kant. Romig, licht kruidig en een zoetje.

Voor een 20yo whisky doet deze niet heel veel voor mij. Het lijkt erop dat de eerste rijping zeer weinig vatinvloed heeft gehad en dat men dat met de finish heeft willen versterken. Wat mij betreft is dat niet voldoende gelukt. Een score van 84 punten is nog steeds prima.

WB 205402

Het derde sample is veruit de jongste whisky van de drie. Gebotteld in de Càrn Mòr Strictly Limited serie van bottelaar Morrison Scoth Whisky Distillers is dit een 8 jaar jonge Glen Keith. Een whisky die gedistilleerd werd in 2013 en na 8 jaar rijping, inclusief finish in Oloroso Sherry vaten, gebotteld werd in 2022. Een kleine oplage van 1816 flessen met een alcoholpercentage van 47,5%, zonder koude filtering of bijkleuring.

  • Neus: Caramel fudge, rood fruit met een licht hint van rook.
  • Smaak: Is deze pas 8 jaar? Lijkt een stuk volwassener. Mooie droge kruidigheid en ook een hint van tabak. Daarnaast ook weer caramel en rood fruit.
  • Afdronk: Mooie lengte, romige caramel en rood fruit.

Misschien wel de meest verrassende dram van de drie. De finish heeft hier behoorlijk zijn werk gedaan zonder echt te gaan overheersen. Een mooie 86 score wat mij betreft.

Een mooie eerste kennismaking met deze surprise sampleset. Ik ben zeer benieuwd naar wat er nog meer gaat komen.

Een gedachte over “Drie samples uit de Whiskyknowledge Surprise Swap

  1. Pingback: Nog eens drie verrassingen | WhiskyOss.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *