Drie keer standaard Glenfarclas

door | december 12, 2021

De voorraad aan whiskysamples in mijn kast is tegenwoordig best groot te noemen. Heel fijn natuurlijk want er is altijd wel wat te proeven en er is altijd wel wat om over te schrijven. Met sommige samples is een mooi “vergelijkend warenonderzoek” te houden. Meerdere samples van één distilleerderij bijvoorbeeld. Zo ontving ik een tijdje geleden in een sampleruil met Marc van Grunsven een setje Glenfarclas samples.

In mijn eigen collectie staat maar weinig aan officiële bottelingen. Over het algemeen koop ik vooral onafhankelijk gebottelde flessen, meestal single cask en op vatsterkte. In het begin van mijn whiskyhobby was het juist andersom en kocht ik alleen maar de officiële flessen en toen zaten er zeker ook enkele Glenfarclas bottelingen bij. Ik herinner me dat ik ooit tegelijk de 12yo, 15yo en de 105 in de kast had staan. Peter had ooit een sample van de 40yo waar ik ook een klein nipje van geproefd heb. Via Marc heb ik nu de kans om weer eens wat Glenfarclas expressies (opnieuw) te proeven. Tijd voor een flight.

In het rijtje staan drie whisky’s met een mooie leeftijd. Alledrie zijn het flessen die ik misschien wel ooit proefde maar nog nooit echt voor ben gaan gaan zitten. In deze flight komt daar verandering in. Alle drie zijn gebotteld op 43% alcohol. Er is niet bijgekleurd maar mogelijk is er wel sprake van koude filtering geweest.

Glenfarclas 17yo

Gerijpt op Oloroso Sherry vaten.

  • Neus: Kruidig in de richting van kaneel en een vleugje nootmuskaat. Sinaasappelmarmelade, cacao en gedroogd fruit geven een wat bitterzoete geur mee. Wel een interessante neus die ook een heel licht zwaveltintje heeft.
  • Smaak: Lijkt een heel licht turfje te bevatten, misschien verklaart dat ook het zwavelige in de neus? Zacht en kruidig in de mond. Een wat drogende sensatie, nootachtig, cacao en een zoetje van sinaasappel.
  • Afdronk: Vrij lang met ook weer dat drogende, nootachtige karakter.

Score: 85 punten

Glenfarclas 18yo

Een travel retail botteling die gerijpt werd in ex sherry casks.

  • Neus: In vergelijking met de 17yo is de neus iets vlakker van karakter. Iets frisser ook met meer citrusfruit en een vleugje verse munt.
  • Smaak: Wat waterig mondgevoel. Lichte kruidigheid komt wel snel op waarbij ook weer een blaadje verse munt aanwezig lijkt. Zoete tonen van melkchocolade en zoet citrusfruit. Niet heel bijzonder…
  • Afdronk: Redelijk lang met vooral de zoetere tonen en een licht drogend mondgevoel.

Score: 82 punten

Glenfarclas 21yo

Ook van deze botteling is bekend dat de volledige rijping heeft plaatsgevonden in Oloroso Sherry casks.

  • Neus: De zoetste van de drie met tonen van vanille en caramel. Daarnaast is de kruidigheid meer in de richting van de 17yo maar dan zonder het zwavelige. Sinaasappel, gedroogd fruit en een hint van chocolade.
  • Smaak: Ook hier een wat waterige start, helaas. Licht kruidige tinten en wat gedroogd fruit in combinatie met een nootje verraden de sherryrijping zonder echt indruk te maken.
  • Afdronk: Middellang met wat zoete tonen en een lichte kruidigheid van het hout.

Score: 82 punten

Al met al is het altijd leuk om een dergelijke vergelijking te kunnen maken. Ik moet helaas wel vaststellen dat alle drie het bij lange na niet redden ten opzichte van de 15yo botteling. Vooral van de 21yo had ik wel wat meer verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *