De volgende drie surprise samples

door | april 11, 2023
De volgende drie surprise samples

Het eerste kwartaal van 2023 zit er alweer op en ik ben er nog steeds niet aan toegekomen om de laatste samples van de Surprise Sample Swap te proeven. Dat gaat met met de volgende drie surprise samples ook niet lukken want er wacht hierna nog zo’n setje. Nu ik weet wie ze me gestuurd heeft ben ik nog meer benieuwd naar wat deze samples me gaan brengen.

Royal Brackla 2007, House of MacDuff

Dit is voor mij de grootste verrassing. Ik heb bij mijn weten immers nog nooit een Royal Brackla geproefd. Ik heb er in ieder geval geen actieve herinnering aan. Bottelaar House of MacDuff daarentegen is voor mij geen onbekende. Van de Golden Cask serie, waar ook deze fles deel van uit maakt, heb ik zelf een paar flessen in huis gehad en ook meerder samples van geproefd.

Foto Whiskybase.com

Deze whisky werd gedistilleerd in 2007, gerijpt in een Bourbon Barrel en in 2020 gebotteld op een leeftijd van 12 jaar. De gemeten vatsterkte is 59% alcohol. Er zijn geen toevoegingen of andere kunstmatige ingrepen gedaan. Het vat, met nummer CM 255, leverde in totaal 278 flessen whisky op.

  • Neus: Een lichte hint van bitter citrusfruit met een theelepeltje honing. Ik ruik bij vlagen ook een rijpe rode appel dat het geheel weer iets zoeter laat ruiken. Ook de geur van de alcohol is nog behoorlijk aanwezig.
  • Smaak: Prikkelend in de mond, wat peperig maar niet te heftig. Verwarmend bij het doorslikken, het ABV laat zich gelden. Een licht drogend mondgevoel vanwege een kruidigheid die doet denken aan zoethout. Ook hier komt wel weer dat rijpe rode appeltje langs om de boel vriendelijker te maken en dat is zeer welkom.
  • Afdronk: Mooi van lengte waarbij het appeltje het mooist blijft hangen. Ook hier is dat wat droge karakter van zoethout aanwezig maar niet storend.

Ik kan de wisselende scores op Whiskybase wel begrijpen. Er zullen mensen zijn die deze stijl van whisky erg mooi vinden, anderen vinden het niks. Ik zit er een beetje tussenin. Op zich niet verkeerd maar ik ga niet op zoek naar een fles. Voor mij 84 punten waard.

Ardlair 11yo, Mythical Beasts serie Spiritfilled

Nog zo’n grote verrassing al geldt dat hier maar gedeeltelijk. Ardlair wordt namelijk gemaakt bij de Ardmore distillery en daar heb ik wel ooit iets van geproefd. Waar de normale Ardmore een licht geturfde whisky betreft is Ardlair juist gemaakt uit ongeturfde gerstemout. Van de bottelaar heb ik nog nooit eerder iets geproefd dus al met al is ook dit een mooi nieuwtje voor me.

Foto Spiritfilled.co.uk

Van deze Ardlair is niet heel veel informatie bekend. De website vermeldt bijvoorbeeld niet wanneer distillatie plaats heeft gevonden. Alleen de leeftijd, het alcoholpercentage en het uiteindelijk finishvat zijn bekend. De finish vond plaats in een speciaal bewerkt (NEOC) PX sherry vat en heeft 6 tot 12 maanden geduurd. Het alcoholpercentage werd bij botteling vastgesteld op 53,5% en het vat leverde een batch van 164 flessen op.

  • Neus: Er zit wel een licht hint van rokerigheid in de neus, iets van sigarenas en salmiak. Daarnaast vooral fruitige geuren van abrikoos en sinaasappel.
  • Smaak: Ook in de mond heb ik een vleugje salmiak naast mooie fruitige tonen. De whisky is vrij zacht in de mond en doet mij wat vlak aan.
  • Afdronk: De afdronk is voor mij wat kort. Alleen het lichte salmiakrandje blijft wat hangen.

Een whisky die qua complexiteit en diepgang geen hoogvlieger is maar wel heel makkelijk wegdrinkt. Om die reden wat mij betreft een score waard van 84 punten.

IO IV, Blended Islay Malt Scotch Universe

De derde en laatste whisky van dit artikel is een Blended Malt van het eiland Islay. De bottelaar is Scotch Universe en zij hebben de leuke gimmick dat er geen namen van distilleerderijen op het etiket staan. Ik heb zelf ook enkele flessen van de bottelaar in huis gehad maar dit is de eerste IO die ik ga proeven.

Een kenmerk waaraan een distillery herkend kan worden is de regio en het vermelde jaartal. In dit geval weten we dat de whisky van Islay komt en het jaartal dat is weergegeven is 1815. Dit zou dan het jaar zijn waarin de distillery (in dit geval van het hoofdbestanddeel) is opgericht. Wat dat betreft zou het kunnen gaan om een Laphroaig of een Ardbeg. Misschien is het wel een blended malt waarin beiden vertegenwoordigd zijn. Het belooft in ieder geval een rokerig glaasje te zijn.

Foto Whiskybase.com

Wat het ook precies mag zijn, de whisky heeft in ieder geval 130 maanden mogen rijpen in een Barrique die hiervoor een Portugese rode wijn heeft bevat. Na de rijpingsperiode is een alcoholpercentage gemeten van 52,4%.

  • Neus: Mooie zoete geuren die door de duidelijk aanwezige turfrook heen komen. Een hint van tropisch fruit maar ook rijpe kersen, caramel en een vleugje chocolade.
  • Smaak: Zacht, romig en complex. Medicinale turf maar niet te overheersend. Ook hier weer mooie zoete tonen van fruit, caramel en chocolade. Ook een wat drogende sensatie aan de binnenkant van de wangen.
  • Afdronk: Een mooie lange afdronk met ook hier het drogende mondgevoel. Turfrook met een mooi zoetje is over de hele linie vertegenwoordigd.

Van deze drie samples steekt deze er met kop en schouders bovenuit. Wat een smaaksensatie. Mooi complex en mooi in balans. Wat mij betreft krijgt deze whisky een score van 87 punten mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *