De SMWS samples van Bob Wenting, deel 2

door | december 8, 2020

Na de uitgebreide introductie van afgelopen week is het nu tijd om echt eens iets met de betreffende samples te gaan doen. Gelukkig is het op Whiskybase gewoon mogelijk om met de “gecodeerde” bottelingen te achterhalen wat de historie van de fles geweest is. Ook de huidige score is daarop bekend en op basis daarvan bouw ik deze serie dan weer op.


53.289 “Speck-Tacular”

Verrassend genoeg zegt de huidige score dat de laagst gewaardeerde whisky van de sampleset juist een whisky is van een hoog gewaardeerde Islay distillery. Het gaat om botteling 53.289 met de veelbelovende naam “Speck-Tacular”. Ik ben benieuwd wat men met dit spektakel bedoeld heeft.

Foto Whiskybase

Ontcijfering van de code geeft ons de informatie dat de whisky afkomstig is van de Caol Ila distilleerderij (nummer 53). Verder zegt het nummer dat dit het 289e vat is dat door SMWS van deze distillery werd gebotteld.

Op 12 oktober 2010 werd een ex-bourbon hogshead gevuld met Caol Ila spirit. Na 6 jaar rijping werd de inhoud overgezet naar een second fill hogshead dat een zware toast / medium char behandeling had gehad. Het vat leverde 257 flessen op op een vatsterkte van 61,1%. Uiteraard zonder koude filtering of bijkleuring.

  • Neus: Geen zware, medicinale turf maar een mooi zacht randje turfrook boven een zoet fruitige dram.
  • Smaak: Het hoge ABV is totaal niet bijtend bij de eerste nip. Hier proef ik een ietwat vleziger karakter in de turf dan wat er in de geur is waar te nemen. Daarnaast ook weer vooral fruitige tonen in de richting van citrus en appel.
  • Afdronk: Voor een geturfde whisky is de afdronk verrassend kort te noemen. Citrusfruit en een vleugje honing blijven langer hangen dan de turfrook.

Met wat water lijkt zich in de geur iets van salmiak te ontwikkelen. In de smaak verdwijnt het vlezige weer en komen juist de zoetere fruittonen meer naar boven. De afdronk lijkt juist wel meer van de turfrook te brengen en vast te houden.

Een prima dram die een langere afdronk verdient. Vanuit dat idee is een toevoeging van een beetje water dus aan te raden. Ik geef hier 86 punten aan op basis van de watertoevoeging. Zonder water gaat er een puntje af voor de mindere afdronk.

93.141 “Majestically Funky”

Het tweede sample is afkomstig van een distilleerderij die ik het afgelopen jaar steeds meer ben gaan waarderen. Botteling 93.141 kreeg de bijzondere naam “Majestically Funky” en ik heb al een botteling van de distillery open staan die je zeker ook met een wat funky karakter kunt bestempelen. Zou deze daarop lijken?

Foto Whiskybase

Nummer 93 staat voor de Glen Scotia distilleerderij en nummer 141 voor het 141e vat dat ervan gebotteld werd door de Scotch Malt Whisky Society.

De spirit stamt uit de zomer van 2007. Er werd gekozen voor rijping in een first fill bourbon barrel en in dit vat mocht de whisky 12 jaar lang tot wasdom komen. De opbrengst van het vat was 197 flessen op een vatsterkte van 56,8%.

  • Neus: De eerste geur die in me opkomt is die van amandelspijs maar dat kan ook aan het seizoen liggen… Grassige tonen in de richting van gedroogd stro. Een zoetje van honing, zoet citrusfruit en een fris zoet appeltje.
  • Smaak: Mooie kruidige tonen in de richting van zoethout zorgen voor een licht drogend mondgevoel. Ook hier een vleugje honing en wat zoete fruitige tinten.
  • Afdronk: Medium lengte waarin het drogende mondgevoel iets van thee lijkt te hebben.

Met een paar druppels water blijft de neus een licht notig karakter houden dat nu wordt aangevuld met meer tropisch fruit. Met name het fruit komt in smaak en afdronk ook meer naar voren.

Zowel puur als met een paar druppels water een hele fijne Glen Scotia die wat mij betreft 87 punten verdient.

Nou Bob, de eerste twee samples zijn veelbelovend voor het vervolg van deze serie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *