De SMWS samples van Bob Wenting, deel 1

door | december 2, 2020

Een aantal weken geleden kreeg ik op Facebook een melding dat Bob Wenting een live tasting presenteerde met daarin enkele bottelingen die waren uitgebracht door de Scotch Malt Whisky Society (SMWS). Niet vreemd dat juist hij dat deed, hij is immers Brand Ambassador van de SMWS in de Benelux. Ik bekeek de tasting en vroeg me af of het wat voor mij zou zijn.


Iedere whiskyliefhebber kent ze ze wel, die flessen waar geen distillery op vernoemd staat maar in plaats daarvan een nummer dat ernaar verwijst. Ook een origineel vatnummer heeft hier een andere “benaming” gekregen en over benamingen gesproken, de whisky’s krijgen allemaal bijzondere titels mee. Zo kom je in de meest recente outturn namen tegen als “Railway Track To a Log Cabin”, “Fruity Corruption” en bijvoorbeeld “Zesty Jalapeno Lemon Jelly”. Al deze bottelingen zijn alleen beschikbaar voor leden van de Society.

De SMWS werd in 1983 opgericht door Pip Hills en een aantal van zijn vrienden. Hills was in de jaren ’70 in aanraking gekomen met het fenomeen “straight from the cask”. Whisky op vatsterkte, in de puurste vorm. De whiskywereld was toen nog niet zover dat men whisky in deze pure vorm wilde bottelen en dus ontstond het idee er dan zelf maar aan te beginnen. Nu, bijna 40 jaar later, heeft de whiskywereld de cask strength, single cask whisky’s wel leren omarmen en waarderen en daar is Hills dus een belangrijke factor in geweest.

Als ik in mijn eigen bescheiden collectie kijk is die ontwikkeling van de whiskywereld zeker wel terug te vinden. Bijna elke fles is op vatsterkte gebotteld in een kleine oplage… Interesse in de SMWS bottelingen is er dus zeker maar is dat genoeg om lid te worden van de club?

Ik kwam tot een gesprek met Bob over de SMWS en over hoe ik tot een gedegen besluit kon komen. Ik vroeg me af hoe deze bottelingen zich verhouden tot wat ik gewend ben van bijvoorbeeld Cadenhead’s en andere bottelaars. Om kennis te maken met de bottelingen van stelde Bob me voor een aantal samples te proberen en enkele dagen later vond ik een mooi pakketje in de brievenbus. Uiteraard ging er ook een mooi setje Cadenhead samples retour.

In de komende weken zal ik eens goed voor de samples van Bob gaan zitten om me een beeld te vormen van wat de SMWS zoal op hun markt brengt. En belangrijker nog, zou die markt ook iets zijn voor mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *