De Mortlach samples van Peter van Vliet, deel 4

door | november 13, 2020

Het einde van een mooi avontuur nadert. Vandaag komen sample 7 en 8 aan bod al zou je ze ook nummer 4 en 3 kunnen geven. Vanuit de bestaande Whiskybase scores komen deze twee vooraf gezien namelijk op een gedeelde derde plaats in het rijtje. Dit keer komen er twee oudjes aan bod. Ze zijn allebei gedistilleerd in het eind van de jaren ’80. Ze kregen elk wel een andere rijping, een andere rijpingstijd én een andere bottelaar. Beiden zouden een score van 88,7 waard moeten zijn en dat maakt mij uiteraard weer heel nieuwsgierig.


Deze keer ga ik behandelen op volgorde van leeftijd. De eerste van de twee die dan aan bod komt is het sample van een Blackadder Raw Cask botteling. Deze Mortlach werd gedistilleerd op 24 november 1988. Rijping vond plaats in een Refill Sherry Butt met vatnummer 4741. In september 2012 werd het vat geleegd in 562 flessen. Het alcoholpercentage van het vat betrof 56,6% en dat is zo gebleven. Daarnaast is niet bijgekleurd of koud gefilterd. Sterker nog, bij Raw Cask bottelingen lijkt het wel of er helemaal niet gefilterd is, al kom ik in het sample zeker geen brokjes verkoold eikenhout tegen.

  • Neus: Kruidig in de richting van tuinkruiden. Daarna zoete appelmoes met kaneel en tonen van gedroogd fruit.
  • Smaak: Een rijke, volle smaakbeleving. Romig in de mond, ietwat “waxy”. Mooie balans tussen kruidige en zoete tonen.
  • Afdronk: Fijne lengte en ook hier is er een mooie balans waarin ook het “waxy” mondgevoel aanwezig is.

Het refill sherry vat zorgt ervoor dat hier geen overheersende sherrytinten aanwezig zijn. Wat mij betreft een dik verdiende score van 88 punten waard.

Het tweede sample van vandaag is er een van mijn (waarschijnlijk) favoriete bottelaar. Deze Mortlach werd in 1987 gedistilleerd en te rijpen gelegd in een Bourbon Hogshead. In 2017 werd het vat als 30 jaar oude whisky gebotteld door Cadenhead’s. De botteling maakte deel uit van de viering van het 175 jarig bestaan van de bottelaar. Ook hier is niet verdund, bijgekleurd of koud gefilterd. Het alcoholpercentage is hier 53,5% wat zeker niet laag is voor een 30yo whisky. Het vat leverde in totaal 168 flessen op.

  • Neus: Hier komt een duidelijk romige geur van caramel naar voren. Daarnaast ook wat kruidige geuren en een vleugje boomgaardfruit.
  • Smaak: Een lichte prikkeling op de tong maar direct ook romig. Zoete tonen van vanille en caramel aangevuld met fruitige tonen van appel, perzik en een vleugje galiameloen.
  • Afdronk: Mooie lange afdronk met vooral de zoete en fruitige invloeden.

Herkenbare invloed van het bourbon hogshead. Een subtiele whisky die ik zeer kan waarderen. Ook hier geef ik een score van 88 punten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *