De Mortlach samples van Peter van Vliet, deel 2

door | november 13, 2020

Het is een moeilijke taak maar ja, iemand moet het doen. Als je de samples toch al in de kast hebt staan wordt het al een stuk minder lastig en daar zorgde Peter van Vliet een paar maanden geleden al voor. De eerste twee samples gaven me al een zeer positief gevoel over wat nog komen gaat. Vol goede moed wil ik jullie dan ook meenemen in mijn beoordeling van de volgende twee Mortlach samples.


De eerste twee samples hadden op Whiskybase een score van ruim 87 en konden die wat mij betreft ook zeker waarmaken. De twee samples die ik nu ga behandelen zitten nét iets hoger in de beoordeling met 87,5 en 88,1. Ik ben benieuwd.

Het eerste sample betreft een botteling die werd uitgebracht als een Gordon & MacPhail Exclusive. De spirit werd gedistilleerd in december 1998 en te rijpen gelegd in een first fill bourbon barrel met vatnummer 14435. Op 2 augustus 2017 werden 188 flessen gevuld met de whisky uit dit vat. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. Het alcoholpercentage in het vat werd gehandhaafd en bedraagt  een indrukwekkende 59,3%. Een stevig percentage voor een whisky die 18 jaar heeft mogen rusten.

  • Neus: Vooral zoete honing, vanille en citrusfruit
  • Smaak: Kruidig met een licht pepertje op de tong. Een wat drogend mondgevoel als in een notig karakter. Een fijn zoetje van honing maar ook een wat bitter tintje van geraspte schil van een limoen
  • Afdronk: De afdronk vind ik wat aan de vlakke kant. Weer een beetje honing en wat citrusinvloeden.

Zou ik deze fles in mijn kast willen hebben? Zeker wel maar mijn score ligt toch wat lager dan het gemiddelde op Whiskybase. Ik ga hier voor 85 punten.

Dan is het tijd voor het tweede sample in deze vergelijking en het vierde sample in de serie. Deze whisky werd uitgebracht in de Best casks of Scotland serie van de Franse bottelaar Jean Boyer. Deze botteling is ontstaan uit meerdere sherry vaten. De whisky werd gestookt in 1991 en in oktober 2012 gebotteld. Dit betekent dat het hier gaat om een 20yo Mortlach. Ook hier is de originele kleur behouden en is geen koude filtering toegepast. Het alcoholpercentage is wel teruggebracht tot 46%.

  • Neus: De geur doet me denken aan de vulling van een appeltaart. Een vleugje kaneel, zoete appel en rozijnen. Daarnaast ook tonen van bijenwas, tabak, gedroogd fruit en pure chocolade. Veelbelovend! 
  • Smaak: Kruidig in de mond met een pepertje, een vleugje kaneel en een fris tintje van menthol. De licht prikkelende start wordt gevolgd door een vol en romig mondgevoel. De zoete appel en de pure chocolade komen ook in de smaak weer terug.
  • Afdronk: Een prettig lange afdronk met ook hier weer appel en chocolade met een vleugje menthol. 

Van beide samples heeft deze wat mij betreft meer diepgang. Een mooiere complexiteit in geur en smaak en een veel mooiere afdronk. Hier ga ik wel mee in de 88 punten score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *