De Mortlach samples van Peter van Vliet, de finale

door | november 13, 2020

Daar is ie dan! Het is tijd voor de ontknoping van de serie over de Mortlach samples die ik van Peter van Vliet ontving naar aanleiding van zijn TOOL avontuur in New York (toen Corona nog gewoon en uitsluitend in een flesje zat…). Inmiddels passeerden al 8 mooie samples de revue in een opbouw volgens de bestaande waardering op Whiskybase. Met een aantal scores was ik het helemaal eens, bij een paar kwam ik in mijn persoonlijke score tóch wat anders uit. De twee toppers vanuit de bestaande scores zijn nu aan de beurt. De verwachtingen zijn (zeer) hoog gespannen.


Deze vergelijking start met een botteling uit de Cask Strength serie van bottelaar Gordon & MacPhail. Op Whiskybase is deze te vinden onder nummer 101281. De spirit werd gestookt in augustus 1994 en mocht rijpen in een first fill sherry butt met vatnummer 8192. In april 2017 werd overgegaan tot botteling van de 22yo whisky. Zonder bijkleuring of koude filtering en op de sterkte zoals deze in het vat was. De engelen lieten nog een respectabele 54,2% aan alcohol over voor deze botteling.

  • Neus: Ietwat ingetogen. Een kruidige start die doet denken aan bouillonblokjes. Wat langer in het glas komen ook andere geuren mooi door. Gedroogde pruimen, melkchocolade en (volgens mij bijna bij elk sample gevonden) een vleugje appel. Nog wat later een klein beetje citrus, geraspte schil van sinaasappel.
  • Smaak: Een pepertje op de tong maar wel direct ook een romig mondgevoel. Toffee, pure chocolade nu en ook weer gedroogd fruit en sinaasappel. 
  • Afdronk: Een mooie afdronk met een bite. De aroma’s uit de geur en de smaak komen mooi naar voren waarbij ook het appeltje in afdronk terugkomt. In de smaak zelf heb ik hem niet kunnen ontdekken.

De Cask Strength serie van Gordon & MacPhail heeft al vaak zeer mooie bottelingen opgebracht. Dat is wat mij betreft ook hier het geval. Geen sherrybom maar een mooie balans van alle aroma’s die wat mij betreft een score van 89 punten krijgt. 

De laatste fles is botteling van bottelaar Ian Macleod. Deze botteling is er een waar ik zeer benieuwd naar ben aangezien ik er al ooit eerder een mocht proeven die ik ontzettend lekker vond. Toen ik nog lid was van het Online Whisky Collectief kochten we gezamenlijk ook ooit een Mortlach The Cigar Malt. Toen ging het om een 18yo whisky uit vatnummer 5240. Dit sample is van een 20yo whisky die rijpte in twee Oloroso sherryvaten met nummers 3647 en 3649. Ook hier weer gebotteld zoals deze uit de vaten kwam. De vatsterkte bedraagt in dit geval 56,1%.

  • Neus: Direct een geur van veel gedroogd fruit. Vijgen, dadels, pruimen, rozijnen kortom een heel arsenaal aan Tutti Frutti. Ook hier een kruidig noot maar meer in de richting van kaneel en gember. Koffie en pure chocolade maken het geheel af. Ik mis hier het appeltje maar de rest van de geuren maken dit meer dan goed.
  • Smaak: Warm, romig, vol en kruidig. Ook hier weer een combinatie van verschillende gedroogde vruchten, pure chocolade en sterke koffie waar een druppel karamelsaus aan is toegevoegd
  • Afdronk: Heerlijke afdronk waarin zelfs een vleugje menthol naar voren lijkt te komen naast de al eerder genoemde aroma’s.

Een passend slot van deze serie. “Save the best for last” zeggen ze dan toepasselijk. Een score van 91 is wat mij betreft wel op zijn plaats.

Ik wil graag Peter van Vliet ontzettend danken voor het beschikbaar stellen van deze prachtige set aan samples. Het was me een waar genoegen deze te proeven, vergelijken en beoordelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.