De grain collectie aangevuld

door | juni 6, 2021

Toen wij in 2016 de kans kregen om Diageo’s Special Releases van dat jaar te proeven en reviewen ontstond bij mij direct een grote interesse in het fenomeen Single Grain Whisky. Nou weet ik ook wel dat een 40yo Cambus niet dé standaard is voor alle Single Grains die op de markt komen maar ik merkte wel dat hier een bepaald smaakpallet voorbij kwam dat mij ontzettend aanstond. Ik weet nog dat mijn whiskyvoornemen voor 2017 was dat ik me daarom wat meer zou gaan verdiepen in deze whiskysoort.

Inmiddels zijn we al ruim vier jaar verder en ik kan wel stellen dat dat een voornemen is geweest waar ik me wél aan heb kunnen houden en dat kostte me niet eens veel moeite. Inmiddels zijn al wat mooie flessen in mijn whiskykast terecht gekomen en, na er heerlijk van genoten te hebben, leeg richting glasbak gegaan. Ook staat er al een paar jaar een fles te wachten om geopend te worden op mijn 50ste verjaardag. Nog ruim een jaar te gaan…

Als ik zo eens terugdenk kom ik tot het volgende lijstje van genoten flessen… Stuk voor stuk flessen die ik beoordeelde met een score van minimaal 88 punten.

  • Signatory Vintage; Cambus 24yo
  • Signatory Vintage; Port Dundas 22yo (twee stuks)
  • Claxton’s; Cambus 25yo
  • Claxton’s; Dumbarton 32yo
  • Cadenhead’s; Cameronbridge 26yo

Afgelopen jaar kon ik nog net voor de Schotse lockdown een 30 Strathclyde aanschaffen via de Cadenhead Whisky Shop in Campbeltown. Intussen was dat de laatste open fles Single Grain geworden in mijn collectie en dus werd het dit jaar tijd om me weer eens wat meer te richten op een paar mooie nieuwe aanwinsten.

Als eerste kocht ik via Cask2Share een fles van een 30yo Invergordon die nog gebotteld moest worden. Inmiddels is dat gebeurd en is de fles onderweg naar Nederland en vervolgens naar mijn kast. Toen kwam enkele weken geleden bottelaar Signatory Vintage met wat nieuwe bottelingen in de Cask Strength serie en daar zat een 29yo Cambus bij en als ik heel eerlijk ben, Cambus vind ik wel erg fijn… Dus ja, die staat in de kast.

Als je dan toch in die mood bent en je zit te genieten van een heerlijk glaasje Strathclyde dan wil ik nog wel eens gaan zoeken naar een vergelijkbaar flesje. Laat ik nou nog een hele mooie gevonden hebben, gewoon bij The Old Pipe in St. Oedenrode… Een 27yo Strathclyde van The Creative Whisky Company, gebotteld begin 2016 in slechts 146 flessen.

Met deze aanwinst en de Invergordon die nog onderweg is, kan ik wel stellen dat ik mijn “verzameling” Grains wel weer op orde heb. Binnenkort volgen natuurlijk de notities over de recent aangekochte flessen en wie weet, is er tegen die tijd nóg wel eentje bijgekomen. Als je immers in die flow zit…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.