De GlenAllachie samples van Harald Hidding, deel 3

door | november 18, 2020

Het zal het laatste bericht zijn dat op de oude versie van WhiskyOss.nl gepubliceerd wordt. Het is zeker ook het laatste deel van deze korte serie over de Glenallachie samples die ik van Harald Hidding mocht ontvangen. Hopelijk is het een passend slot en blijken de samples de twee absolute toppers te zijn van dit toch al heel mooie setje.


Het zijn de twee jongste whisky’s van het setje die voorafgaand samen de hoogste ogen gooiden op het gebied van de Whiskybase scores. Beiden zouden volgens de stemmers een score waard zijn van 88 punten. Mijn interesse was uiteraard al langer gewekt maar dit soort scores geeft helemaal goede hoop op een prachtig slot.

Ik start met een botteling van bottelaar Alambique Classique. Door 16 mensen beoordeeld en de scores lopen uiteen van 76 tot en met 91 punten. Ook hier is er dus weer iets dat sommige mensen als minder prettig ervaren en anderen zijn er bijna lyrisch over. In welke groep zou ik zitten? Ik ga het beleven.

Foto Whiskybase.com

De whisky werd gedistilleerd in 2012 en gebotteld in 2019 op 7 jarige leeftijd. Rijping vond plaats in een sherry vat (waarschijnlijk hogshead) met vatnummer 19096. Het vat leverde een opbrengst van 211 flessen op op een vatsterkte van maar liefst 65,1%. Een stevige fles dus…

  • Neus: Een geur van pure chocolade, gedroogd fruit, caramel, mandarijn en de schil van sinaasappel.
  • Smaak: Het eerste nipje brandt wat in de mond maar dat is met dit ABV geen verrassing. Wat langer in de mond komt deze mooi tot rust. Romig en rijk. Ook hier weer pure chocolade en citrusfruit, meer richting marmelade. 
  • Afdronk: Prachtige lange afdronk met vooral de bitterzoete smaak van pure chocolade in combinatie met een vleugje marmelade.

Ik kan me wel vinden in de 88 score. Een zeer volwassen whisky van slechts 7 jaren jong!

Foto Whiskybase.com

De laatste in de serie is een whisky die gebotteld werd door Whiskyhort in de Valinch #1 serie. Gedistilleerd in september 2008, gerijpt in een first fill Pinot Noir wijnvat en vervolgens gebotteld in 2018 op 9 jarige leeftijd. Het aantal flessen is me niet bekend, het alcoholpercentage wel en dat is met 62% ook hier indrukwekkend te noemen. 

  • Neus: Ook hier wel weer caramel maar daarnaast een geur die meer in de richting van tabak lijkt te gaan. Lijkt daardoor ouder dan de werkelijke leeftijd. Een meer kruidige geur dan de Alambique. 
  • Smaak: Deze is meteen iets zachter in de mond. Het Pinot Noir wijnvat geeft een heel andere beleving dan het sherry vat. Meer kruidige invloed in de smaak, resulterend in een wat drogend mondgevoel. Ik proef verder ook hier wel weer caramel en een vleugje sinaasappel in terug. 
  • Afdronk: Iets korter dan de Alambique maar zeker ook heel mooi. Het kruidige karakter komt hier ook weer terug in het drogende mondgevoel. 

Ik zou ook hier een score van 88 punten willen geven. Ik kan van deze vergelijking geen winnaar uitroepen. Beiden zijn zeer mooi voor hun leeftijd.

Harald, nogmaals dank voor dit mooie setje! Ik hoop dat jij net zo geniet van de samples die je van mij hebt ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *