De GlenAllachie samples van Harald Hidding, deel 1

door | november 13, 2020

Een paar maanden geleden was ik een dagje op pad met Marc van Grunsven. Een dagje slijterijen bezoeken in andere delen van het land. Die dag kwam ik thuis met twee nieuwe flessen van de GlenAllachie distillery en toen ik daar foto’s van gepost had op Facebook ontstond er een gesprek met Harald Hidding. Hij had wel interesse in een mooie ruil van samples en zodoende heb ik nu de beschikking over een zestal samples van deze distillery in de Speyside. Tijd en materiaal voor weer een leuke vergelijkingsserie!


Het eerste sample is er een van een distillery botteling die speciaal voor de Deense markt werd uitgebracht. Een is een single cask botteling van een spirit die in 2007 werd gedistilleerd en vervolgens mocht rijpen in een rood wijn vat met nummer 4632. Dit jaar werd overgegaan tot botteling van de 12yo whisky. Er werd niet bijgekleurd of koud gefilterd. Ook werd er niet verdund waardoor de vatsterkte van 59,9% gehandhaafd bleef. Het vat leverde een opbrengst van 298 flessen op.

  • Neus: Caramel, een vleugje boenwas en wat fruitige tonen in de richting van bessen.
  • Smaak: Een lichte prikkel van de alcohol zonder echt te bijten. Zoete beleving met een lichte kruidigheid. Hints van gedroogd fruit. Mooi in balans.
  • Afdronk: Wat drogend maar ook zoet. Een mooie lengte met de smaak van een fruitige thee.

Met wat druppels water lijkt op de neus een geur van Nesquik op te komen. Ook in de smaak komt er iets meer kruidigheid naar boven. Zowel met als zonder water een mooie dram.

Wat mij betreft verdient deze whisky een iets hogere score dan wat er nu op Whiskybase vermeld staat. Voorafgaand aan mijn proefsessie stond deze op een respectabel 84 punten maar ik scoor deze op 86 punten. Een mooie whisky om deze serie mee te starten.

Het tweede sample is er een van een fles die ik zelf meerdere keren op de korrel heb gehad om aan te schaffen. Ook hier gaat het om een spirit uit 2007. In dit geval werd echter gekozen voor een refill PX Sherry butt met vatnummer 900827. Ook deze werd dit jaar gebotteld maar in dit geval deed de distillery dat niet zelf. Het vat was namelijk aangekocht door bottelaar Adelphi. Eveneens zonder koude filtering of bijkleuring met caramelkleurstof en tevens gebotteld op vatsterkte, leverde het sherry butt een opbrengst van 621 flessen op. De vatsterkte is met 59,7% vergelijkbaar met het eerste sample.

  • Neus: Gedroogd fruit in de richting van dadels en vijgen. De schil van sinaasappel en een vleugje melkchocolade. 
  • Smaak: Ook hier een lichte prikkel maar ook hier niet te veel. Mooie zacht zoete beleving met zeker ook een kruidig karakter. Geen overheersende sherryinvloed.
  • Afdronk: Ook hier een mooie lengte van de afdronk. Hier overheersen de zoete tonen van gedroogd fruit en melkchocolade.

Water maakt de neus iets frisser van karakter. Ook in de smaak veranderd er wel iets. Hier komt de chocolade iets meer naar boven.

De Whiskybase score stond vóór mijn beoordeling op 85 punten. Ik geef ook deze botteling zelf een score van 86 punten. 

Een mooie start van een nieuwe serie met dank aan Harald!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.