De charme van de geboortejaarwhisky

door | november 18, 2021

Ik mag me gelukkig prijzen dat ik nog in het begin van de jaren ’70 geboren ben. Ik mag me gelukkig prijzen dat het mij nog gelukt is om enkele whisky’s aan te schaffen die in mijn geboortejaar 1972 gedistilleerd zijn al wordt ook dat in rap tempo steeds lastiger. Peter heeft nog net iets meer geluk met 1978 als geboortejaar al is het ook voor die jaargang al een heel stuk duurder geworden door de jaren heen. Wat is dat nou eigenlijk met die wil om zo’n fles “uit je geboortejaar” te hebben?

Voor mij begon de verzameling voor mijn Abraham-line-up inmiddels alweer 6 jaar geleden toen ik mijn eerste whisky uit 1972 kocht. Een 33yo Glenrothes die was gebotteld door Signatory Vintage zou aanvankelijk bewaard gaan worden tot mijn 50e verjaardag maar uiteindelijk ging deze in een bottleshare en heb ik er nu nog 10cl van staan.

Niet veel later vond Peter een heel mooi exemplaar van een whisky uit zijn geboortejaar. Een 30yo officiële botteling van Benriach. Single Cask batch #5 met een Moscatel finish om precies te zijn. Deze fles is nog gesloten maar wanneer Peter daar de tijd rijp voor acht dan zal deze ongetwijfeld open gaan om heerlijk van te genieten.

Een van de redenen waarom ik besloot de Glenrothes in een share te verdelen was het feit dat ik deze langzaamaan te duur begon te vinden om open te trekken. Daarnaast had ik inmiddels al een goedkopere 1972 fles aangeschaft tijdens een reisje Edinburgh. Die fles, een 43yo Invergordon, werd de tweede whisky uit mijn line-up voor komend jaar. Deze fles is nog gesloten en dat zal ook zo blijven tot mijn 50e verjaardag.

September 2022 wordt mooi…

De derde whisky uit 1972 staat sinds kort in mijn kast als 10cl sample. Een whisky van een in 1983 gesloten distillery, hoe bijzonder is dat? Een Glen Albyn die ik bij whiskyfestival Hulst al even mocht proeven en uiteindelijk een mooi restant inclusief de fles kon overnemen, heel bijzonder kan ik je zeggen!

En als je dan zo bezig bent met zo’n Abraham-line-up dan kom je nog eens op ideeën. Een nieuw idee voor een bottleshare bijvoorbeeld. Met een bericht op Facebook werden dus wat 72’ers verzameld die interesse hadden in een mooi sample van een whisky uit hun bouwjaar. Dit resulteerde in de verdeling van twee flessen van een 43yo Invergordon, gebotteld door Adelphi. Een ervan kon ik via Dramtime naar Oss laten komen, de ander haalde ik op bij The Old Pipe. Sampleflesjes, doosjes, etiketten en hup, verzenden maar. Op weg naar een eigenaar die er komend jaar ook zijn 50e verjaardag mee gaat vieren.

Wat kan de whiskyhobby toch prachtig zijn en als je een mooie oude grain kunt delen met anderen dan blijft het ook nog enigszins betaalbaar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.