Dailuaine, Flora & Fauna

door | november 8, 2020

Je kent het wel, zo’n fles Whisky die eigenlijk te lekker is om helemaal leeg te maken. Ik heb verschillende exemplaren in mijn kast staan waar ik erg zuinig op ben. Dailuaine 16 van de Flora & Fauna serie was er in 2016 ook zo één.


Steeds meer flessen in mijn kast zijn erg lekker of bijzonder en daarom vind ik het eigenlijk jammer om deze leeg te maken. Ik sla deze dan ook vaak over en pak dan toch weer een wat minder bijzondere of juist een fles die wat voller is. Als ik er dan over na denk is dat ook wel weer zonde. Je wilt immers toch eigenlijk altijd wel een dram van één van je favoriete whisky inschenken.

Zo had ik de fles Dailuaine 16, een lange periode niet aangeraakt. Ik was weer aardig verrast over de smaken en geuren van dit pareltje. Ik besloot deze dus maar weer eens wat vaker in te schenken. Maar helaas komt aan al het moois een eind, zo dus ook aan deze fijne Single Malt.

Dailuaine 16 Flora & Fauna
Een best bijzondere single malt, omdat de Whisky van Dailuaine voornamelijk wordt gebruikt voor blends van bijvoorbeeld Johnnie Walker. Hier en daar zie je dan nog wel wat flessen Single Malts van deze distilleerderij voorbij komen in de de vorm van een onafhankelijke bottelingen.

De Flora & Fauna serie is eigenlijk ook een soort van onafhankelijke botteling. In de jaren 90 werd de naamloze serie op de markt gebracht door United Distillers (tegenwoordig Diageo). Zij brengen deze serie flessen singlemalt van hun eigen distilleerderijen. Op de etiketten staan mooie tekeningen van dieren, waardoor de serie de naam ‘Flora & Fauna’ kreeg toebedeeld van groot Whisky liefhebber Michael Jackson. Volgens mij zijn er zo’n 25 Single Malt Whisky’s uitgebracht in deze serie.

16 jaar gerijpt op Sherry vaten.
Gebotteld op 43%

Neus: Duidelijke sherry aroma’s met gedroogd fruit en rozijnen, appel, toffee, lijm en mooie aroma’s van het hout.

Smaak: Eerst zoet met gedroogd fruit, appel en wat citrus, later wat meer bittere smaken, tabak en hout.

Afdronk:
 Middel lang met de zoete smaken van rood fruit die overgaan in wat bittere smaken.

Een prachtige Whisky waarvan ik misschien ooit wel weer een nieuw flesje van ga aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *