Citytrip naar Edinburgh

door | november 10, 2020
Untitled

Voor het tweede opeenvolgende jaar stond de herfstvakantie in het teken van een stedentrip naar Groot-Brittanië. Waar ik vorig jaar met mijn gezin de Engelse hoofdstad London bezocht was Edinburgh dit keer de bestemming. Het werd een bezoek waar, ook voor de whiskyliefhebber in mij, weer prachtige herinneringen gemaakt zijn.


De reis begon met een ochtendvlucht op zaterdag. Lekker rustig op de weg naar Schiphol, niet te veel drukte op de luchthaven zelf en de vlucht vertrok ook zonder al te veel vertraging. Aangekomen in Edinburgh nemen we bus 100 die ons in het hart van de stad afzet. Op zo’n honderd meter loopafstand vanaf de halte bevindt zich de B&B waar we volgende vier nachten zullen verblijven. Het begin is goed en een goed begin is het halve werk.

Natuurlijk is het zo dat het gezin voorop stond in deze dagen maar ik had met mezelf wel afgesproken toch zeker ook één of twee flessen whisky mee naar huis te nemen. Niet van standaardbottelingen zoals ze hier ook volop verkrijgbaar zijn overigens want die flessen kun je beter in Nederland aanschaffen. Beter voor je portemonnee én je steunt er je plaatselijke slijter mee. Nee, mijn plan stond wat dat betreft vast. Ik zou alleen gaan voor onafhankelijke bottelingen en het liefst prettig geprijsd.

Goed, een stedentrip met het gezin en dus is een bezoek aan (bijna) alle culturele hoogtepunten van de stad een must. We bezoeken het zeer imposante Edinburgh Castle, The National Museum en Holyrood Palace. Na het bezoek aan The Castle verrast mijn lieftallige echtgenote me met family tickets voor The Scotch Whisky Experience. Een Efteling-achtig ritje in een “whiskyvat” vervoert ons door het productieproces waarna we in een blenders room nog wat uitleg krijgen over het maken van blends. Het geheel wordt leuk gepresenteerd en vervolgens afgesloten met een drammetje naar keuze. Voor de kinderen is er een andere nationale drank voorradig, Irn Bru… Een prachtige collectie zeer oude flessen sluit het bezoek aan de Experience af.

Tussen het kasteel en het paleis bevindt zich The Royal Mile, een toeristische trekpleister die dat zeker ook is voor de whiskyliefhebber. Ik denk dat ik, in de dagen dat ik er was, alle whiskywinkels wel heb bezocht. The Whiskytrail, The Whisky Shop, Graham Thompson en, zowat aan het eind van de Mile, Cadenhead’s. Alleen bij de laatste zou ik iets kopen. Twee keer zelfs… Daarover later zeker meer!

Met een extra aangeschafte koffer om nieuwe kleding, gekochte boeken en speelgoed voor de kids in te vervoeren (en natuurlijk mijn aankopen veilig thuis te brengen), vertrekken we weer huiswaarts. Het waren heerlijke dagen en wie weet wat dit voor komende jaren gaat betekenen. Een zomervakantie met rondreis door Schotland? Mijn vrouw en de kinderen hadden het in Edinburgh in ieder geval zeer goed naar de zin. De interesse voor Schotland is gewekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *