Chieftain’s The Cigar Malt, een 18yo Mortlach

door | november 8, 2020
Untitled

Wauw, wat ben ik blij dat ik deel uit heb gemaakt van het Online Whisky Collectief. Wat is dit een prachtige manier om fantastisch mooie whisky’s te proeven. Van die flessen die normaal echt buiten het budget vallen maar toch wel machtig interessant zijn. Zo ook in dit geval!


Ian Macleod Distillers bestaat al ruim 80 jaar en valt nog net binnen de top 10 van de grootste Schotse Whisky bedrijven. Merken als Glengoyne en Tamdhu worden vertegenwoordigd evenals diverse andere spirits als rum, gin en wodka. Ook kent Macleod Een aantal eigen bottelingen. The Six Isles, Macleod’s, Dun Beaghan, As we get it en Chieftain’s worden in eigen beheer gebotteld en uit de laatsgenoemde serie komt deze Cigar Malt.

Deze whisky is gedistilleerd in april 1997 bij de Mortlach distillery. De spirit werd te rusten gelegd in een Oloroso Sherry butt met vatnummer 5240. Na een rijping van 18,5 jaar werd de whisky op een vatsterkte van 57,7% “geoogst” in 612 flessen. Uiteraard met de natuurlijke kleur en zonder gebruik te maken van koude filtering.

  • Neus: Ik weet niet of het aan de naam van de whisky ligt maar ik ruik daadwerkelijk tabak. Niet zozeer van sigaren maar eerder van zoete pijptabak. Verder meen ik boenwas en leer te herkennen naast de typische geuren van gedroogde vruchten als vijgen, dadels, pruimen en rozijnen.
  • Smaak: Vol! Romig in de mond en kruidig op de tong. Rozijnen met een licht bittertje van pure chocolade, ook een hint van koffie. Licht rokerig.
  • Afdronk: Lang, warm, licht zoete hints van het gedroogde fruit met een vleugje espresso.

Ik heb ook deze whisky met enkele druppels water geprobeerd. Dit zorgt niet voor bijzondere veranderingen in de notities.

Een ontzettend robuuste whisky, ik vind hem geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *