Càrn Mòr Strictly Limited Edition Benrinnes 2008

door | november 9, 2020
Untitled

Een paar keer per jaar loop ik binnen bij Wijnhuis Oss. Verandering van spijs doet eten toch? Dat idee hebben ze bij deze slijterij ook omarmt. Dat bleek wel uit de verandering in het aanbod op de schappen. The Ultimate siert al een behoorlijke tijd de schappen, ook Creative Whisky Company is vertegenwoordigd en nu blijkt er weer een onafhankelijk bottelaar binnengehaald te zijn. De Càrn Mòr Strictly Limited Edition van bottelaar Morrison & Mackay is nieuw in het assortiment én was ook in mijn kast nog niet vertegenwoordigd. Daar kwam snel verandering in.


Het was nog vrij vroeg op de dag en ik proefde al een klein nipje van een hele mooie Millstone. Ook van een aantal van de Càrn Mòr flessen bleken proefsamples beschikbaar maar dat leek me dus niet verstandig. Ik snuffelde wél even aan een paar van de samples en de combinatie van de geur en de prijs trokken me eigenlijk meteen over de streep. De Benrinnes 2008 mocht mee naar huis.

Benrinnes is een distillery in het hart van de Speyside. Gestart in 1826 en nog steeds actief. In 1922 werd de distillery verkocht aan John Dewar & Sons dat later overging in het Diageo concern. In 1998 verkocht Diageo de John Dewar & Sons tak aan het Bacardi concern. Benrinnes bleef echter eigendom van Diageo en vormt nu een basis voor diverse blends van de grootmacht.

Officiële bottelingen zijn er niet veel maar bij de onafhankelijke bottelaars kom je Benrinnes nog wel eens tegen. Zo ook deze Càrn Mòr botteling. Het betreft een botteling die is ontstaan uit de samenvoeging van twee hogsheads. De whisky is gedistilleerd in 2008 en werd eerder dit jaar gebotteld. De leeftijd wordt daarmee op 8 jaar aangehouden. Geen koude filtering en geen kunstmatige kleuring toegepast, wel is er verdund maar met een percentage van 46% ben ik over het algemeen dik tevreden. De vaten leverden een opbrengst op van 680 flessen en 1 daarvan staat dus in mijn kast.

Neus: Citrusfruit, vanille, gebrande amandelen, rijpe banaan. Ook een vleugje gerstemout en een ietwat grassig karakter.

Smaak: Kruidige start, snel gevolgd door frisse citrus. Zoete vanille en ook hier komt de gerstemout weer naar voren.

Afdronk: Een mooie, zoete afdronk die vrij lang blijft hangen.

Al met al is dit een vrij volwassen whisky voor de nog jonge leeftijd. Een zeer welkome aanwinst kan ik wel zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *