Caol Ila 18yo, Special Releases 2017

door | juli 17, 2022

Een Caol Ila op een warme zomeravond? Tja, het kan natuurlijk en in dit geval moet het zeker kunnen. Deze 18yo botteling maakt namelijk deel uit de Diageo Special Releases 2017 en het betreft een ongeturfde expressie van deze Islay distillery. Ik ben benieuwd wat ik van dit sample uit de collectie van Marc van Grunsven ga vinden.

In de vorige blog schreef ik al over de Special Releases van 2016. Ook daar zat een ongeturfde Caol Ila bij. Een 15yo in dat geval. Ik herinner me dat ik toen niet echt aan het concept kon wennen. Deze is alweer drie jaar langer gerijpt en ik vraag me af hoe ik er nu in sta.

Foto Whiskybase.com

De whisky heeft 18 jaar mogen rijpen in een aantal refill American hogsheads. Normaal gesproken vind ik dat een lekkere combinatie met de Caol Ila spirit dus dat zou eigenlijk nu niet anders moeten zijn. Mij is niet bekend hoeveel flessen er uiteindelijk zijn afgevuld. Wat wel bekend is is het alcoholpercentage. Met 59,8% kan dit wel eens een stevige borrel zijn.

  • Neus: Grassige tonen, citrusfruit (zowel bitter als zoet), honing en een hint van caramel. Af en toe ruik ik iets dat lijkt op een boterbabbelaar.
  • Smaak: Het hoge ABV is niet storend. Er is vrij snel een romig en zacht mondgevoel met voornamelijk zoete aroma’s. Ook hier weer citrusfruit, honing en misschien ook weer die boterbabbelaar.
  • Afdronk: Mooie lengte waarin alle aroma’s uit geur en smaak vertegenwoordigd blijven.

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik best onder de indruk ben van dit glaasje. Ik blijf meer een liefhebber van de geturfde expressies maar deze Caol Ila krijgt van mij 87 punten.

Lees hier zeker nog even terug hoe Peter en ik de editie van 2016 beoordeelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *