Cadenhead’s Small Batch An Irish 10yo

door | januari 21, 2021

Nog zo’n Ierse parel waarvan ik de notities nog niet eerder publiceerde. Ook weer een fles die deel uitmaakte van de line up van de Ierse proeverij van oktober. Daarnaast is deze, samen met de Redbreast, ook in mijn eigen collectie terecht gekomen. Als liefhebber van Cadenhead’s Small Batch bottelingen kon ik deze niet laten schieten.


Deze botteling is er een met een bijzonder verhaal. De distillery mocht op het label niet genoemd worden maar volgens de overlevering is deze whiskey in 2006 gemaakt bij de Cooley Distillery. Na 10 jaar rijping werden de twee Bourbon hogsheads voor deze botteling aangekocht door Cadenhead en overgebracht naar de warehouses in Campbeltown. Daar bleven ze nog twee jaar liggen alvorens in 2019 werd overgegaan tot botteling. De whiskey heeft dus 12 jaar mogen rijpen wordt toch als 10 jarige gelabeld vanwege de Ierse regelgeving. Alleen de jaren rijping op Iers grondgebied mag genoemd worden.

De twee hogsheads leverden samen een batch op van 648 flessen. Botteling vond plaats op een sterkte van 47,4% en er werd geen kleuring of koude filtering toegepast.

  • Neus: Kruidig van vanille en grassige tonen, een vleugje amandel en fruitige tonen van ananas en perzik.
  • Smaak: Romig mondgevoel, zacht met tropisch fruit met een zachte karamel dipsaus.
  • Afdronk: Lang en zeer fruitig

Met de Ierse proeverij van afgelopen oktober is mijn kijk op whiskey weer een stukje ruimer geworden. Zowel de Redbreast als deze An Irish zijn een zeer welkome afwisseling in mijn whiskykast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *