Brexit en Corona

door | februari 4, 2021
Foto Pixabay.com

Het zijn bijzondere tijden. We zitten nog steeds in de bizarre omstandigheden die de Corona pandemie met zich meebrengt en daarnaast hebben we ook nog eens te maken met de gevolgen van de Brexit voor onze hobby. Ook vanuit die hoek is namelijk aardig wat veranderd voor ons als whiskyliefhebber.

De Corona maatregelen zorgen er inmiddels al bijna een jaar voor dat we geen festivals meer kunnen bezoeken. De eerste evenementen voor het nieuwe seizoen zijn inmiddels ook alweer afgelast, zowel lokaal als internationaal.

Ook op het gebied van proeverijen is er niets te plannen zolang de Horeca gesloten moet blijven. Gelukkig worden er ook hele mooie online tastings georganiseerd want de mens is inventief. Wij zullen dat soort proeverijen echter niet gaan verzorgen maar zodra het weer kan gaan we zeker weer wat leuke line ups presenteren.

Dan de gevolgen van de Brexit. Ook daar valt namelijk wel iets over te melden op het gebied van de whiskyhobby. De afgelopen jaren hebben we er af en toe wel voor gekozen om flessen rechtstreeks vanuit Schotland over te laten komen. Via Whiskybroker bijvoorbeeld of de Cadenhead Whisky Shop in Campbeltown kwamen er al diverse flessen naar Oss. Voorlopig zal dat echter niet snel meer gaan gebeuren.

Een volle koffer is er niet meer bij

Toen het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU hoorde kon je rekening houden met verzendkosten van zo ongeveer €15 tot €20, afhankelijk van de wisselkoers. Sinds het definitief worden van de Brexit blijkt dat een fles van zo’n €80 in aanschaf ineens ongeveer €60 duurder kan worden als gevolg van inklaringskosten, accijns, BTW en weet ik veel wat nog meer. Wat ik wel weet is dat het ineens een stuk minder interessant geworden is om rechtstreeks te bestellen…

En dan is er ook nog een belangrijk gevolg van de Brexit voor de toerist. Als hobbyist is het prachtig om zo af en toe eens naar Schotland af te reizen, distilleerderijen te bezoeken en daar dan wat mooie souvenirs te scoren. In het verleden mocht een flinke hoeveelheid alcohol meegenomen worden in de bagage. Ook daar heeft een belangrijke verandering plaatsgevonden… In plaats van de 10 liter die eerst was toegestaan is dat nu nog slechts 1 liter gedistilleerd.

Gaan we dan bij de pakken neerzitten? Nee toch? De geplande whiskyreis van aankomende maart kon door Corona toch al niet plaatsvinden. Het budget voor nieuwe flessen kan dus (gedeeltelijk) worden aangewend voor nieuwe flessen van lokale slijters. De reis is inmiddels uitgesteld naar oktober en dan gaan we gewoon kijken hoe we met de nieuwe regels tóch een paar juweeltjes mee naar huis kunnen nemen. We vinden er vast wel wat op, als we natuurlijk tegen die tijd weer mogen reizen…

Voor nu en de nabije toekomst is het vooral gewoon genieten van wat nieuwe aankopen en natuurlijk van wat er al in de kast aanwezig was. Uiteraard gaan we jullie mee laten genieten van onze bevindingen. Er is namelijk iets dat zowel Corona als Brexit niet kan tegenhouden… Het schrijven over de whiskyhobby.

2 gedachten over “Brexit en Corona

    1. Jeroen van Gaalen Bericht auteur

      Ik denk zeker dat reizen naar Ierland en de Ierse Whiskey iets meer in trek zullen komen. Sowieso is de Ierse Whiskey meer en meer in opmars en het proeven meer dan waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *