Brabantse première van Nederland Whiskyland

door | november 2, 2020

Met trots en genoegen mochten wij op vrijdag 28 november 2014 de Brabantse première van de film Nederland Whiskyland presenteren in De Groene Engel in Oss! Deze dynamische documentaire, die door onafhankelijk filmmaakster en whiskyliefhebster Gwen Jansen is gemaakt, gaat over de opmerkelijke en unieke whiskycultuur in Nederland. De filmopnames duurden in totaal drie jaar en in die periode volgde zij diverse hoofdpersonen in hun beleving van de Whiskywereld.


Peter en ik waren al ruim op tijd aanwezig en met een licht gevoel van spanning zaten we in het café te wachten op Gwen Jansen, Dick de Jong (inmiddels helaas overleden…) en Sietse Offringa die alledrie ook een belangrijk aandeel in het slagen van de avond zouden hebben. Ondanks fileleed was iedereen op tijd aanwezig en konden we de laatste voorbereidingen treffen. Gwen, Dick en Sietse waren onder de indruk van de zaal. De entourage is immers ook bepalend voor het al dan niet slagen van een avond. De materialen werden uitgestald en om 19.45uur was het tijd de eerste toeschouwers binnen te laten.

Filmposter Nederland Whiskyland

Rond 20.15uur was het zover. Tijd om te starten. Even een korte introductie van onszelf en een voorwoord van Gwen om vervolgens de film te starten. Een mooi kijkje in de fanatieke whiskywereld waar ook wij als WhiskyOss een beetje deel van uitmaken. De film gaat immers over een aantal mensen die een bijzondere passie voor Whisky hebben en ook onze site is ontstaan vanuit deze passie. Leuke en herkenbare fragmenten en zelfs ook een aantal personen waar we al persoonlijk mee in contact waren, blijken in de film aan bod te komen. Voor de beginnend liefhebber is het een mooi inkijkje in de wereld van de Whisky, voor de ervaren liefhebber vooral een feest van herkenning.

Aansluitend aan de film is het de beurt aan Sietse Offringa. Aan de hand van een door Maxxium World of Whisky samengesteld proefpakket worden de toeschouwers meegenomen in een korte reis door Schotland en wat typische smaken die daarbij horen. De presentatie maakt nogal wat vragen los bij de aanwezigen en alle vragen worden vakkundig beantwoord. Uiteindelijk is het programma na ruim anderhalf uur weer ten einde. Er is nog wel gelegenheid even met Gwen, Sietse of Dick te praten. Misschien nog wat extra vragen stellen, ervaringen delen of een gesigneerde filmposter in ontvangst nemen.

Na de presentatie was het voor de bezoekers ook nog mogelijk om voordelig wat glaasjes whisky te nuttigen in het café bij De Groene Engel. Met (toenmalig) uitbater Herbert van de Veerdonk hebben we kunnen regelen dat mensen het glaasje uit het proefpakket tegen gereduceerd tarief konden laten vullen met dezelfde whisky’s uit het pakket. Een geste waar nog een behoorlijk aantal mensen gebruik van maakten.

NederlandWhiskylandEngel
Een geslaagde avond met Sietse, Gwen en Dick

Wij vonden het een zeer geslaagde avond met dank aan de aanwezigheid en inbreng van Gwen Jansen, Dick de Jong en Sietse Offringa. Verder dank aan Oscar Jansen die ervoor heeft gezorgd dat we gebruik konden maken van de zaal en de technicus. Natuurlijk ook dank aan alle bezoekers want zonder jullie aanwezigheid kunnen wij niets organiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *