Benromach 25yo, gebotteld in 2004

door | mei 13, 2021

De Benromach distillery in Forres was één van de distilleerderijen die Peter en ik bezochten tijdens onze eerste reis naar Schotland in 2014. In en na die tijd proefden we regelmatig mooie whisky’s van deze distillery in de Speyside. Rowald van Baardwijk had dit onthouden en gaf me bij onze sampleruil een extraatje. Een 25yo Benromach die al in 2004 gebotteld werd, een whisky die dus eind jaren ’70 gedistilleerd moet zijn. Dat móét wel haast een hele mooie zijn!

De distillery werd in 1898 opgericht. Na verschillende tijdelijke sluitingen en overnames werd Benromach in 1983 “definitief” gesloten en zelfs gedeeltelijk ontmanteld. Tien jaar later kocht bottelaar Gordon & MacPhail de panden en de resterende voorraden op met als doel een eigen distilleerderij te hebben. Het zou nog tot 1998 duren voordat de distillery officieel heropend kon worden. Deze whisky stamt dus van de periode vóór de laatste sluiting.

Foto Whiskybase.com

Waar tegenwoordige bottelingen vooral gerijpt zijn op vaten met een sherry verleden gaat het in dit geval om een botteling uit refill American hogsheads. Er is niet koud gefilterd of bijgekleurd. De botteling is uitgebracht op een alcoholpercentage van 43%.

  • Neus: Citrus, honing, appel en een wat stoffig, muf geurtje dat doet denken aan as en misschien wel de schimmels die de muren van de oude warehouses bekleden.
  • Smaak: Zacht met een licht kruidige toon. Fruitig van appel, peer en citrusfruit.
  • Afdronk: Middellang met mooie zoete fruittonen.

Ten opzichte van de nieuwere bottelingen ontbreekt hier het lichte turfje. De oude whisky is dus niet echt te vergelijken met wat men nu maakt.

Toen wij de distillery bezochten waren er nieuwe warehouses in aanbouw. De oude “dunnage warehouses” lagen nog steeds vol met mooie vaten, nieuw maar ook oud. Het stoffige karakter van de oude opslag komt mooi terug in deze whisky. Wat mij betreft zeker 86 punten waard!

De Benromach Distillery op YouTube

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.