Auchentoshan handfilled at the distillery

door | januari 27, 2022

Deze Lowland distillery is er ook weer een die hebben leren kennen in de begintijd van WhiskyOss. De eerste proeverijen hadden standaard een “Okitosie” in de line-up staan en in mijn eigen collectie heb ik ooit twee verschillende edities van de Auchentoshan Valinch gehad. Tot op heden maakten de standaardbottelingen eigenlijk niet echt een verpletterende indruk en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe een handfilled botteling op vatsterkte uit de verf komt.

Het sample kreeg ik van Jonny Coulon toen ik op weg was richting Whiskyfestival Hulst. Het maakte deel uit van een mooie ruil die we in huize Coulon deden. Hij ontving van mij een paar samples van mooie nieuwe aanwinsten in mijn collectie en ik mocht ter plaatse wat mooie samples maken uit zijn open flessen. Deze werd me met nadruk aangeraden door Jonny dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Deze Auchentoshan was één van drie die in Jonny’s collectie gestaan hebben, twee maal PX gerijpt en 1x Oloroso. Toen ik er was hadden de PX-en hun tijd al gehad en was er alleen van de Oloroso rijping nog wat over. Gedistilleerd in januari 2008 en gebotteld in 2017 op een sterkte van 59,9%.

  • Neus: Meteen een mooie geur van pruimenjam, ook een hint van sinaasappel. Ook is er een geur van gemalen cacao, koffie, caramel, zoete tabak en een handje vol rozijnen.
  • Smaak: Een lichte prikkel op de tong. Zacht en zoet met een mooie kruidigheid van het hout met tabak, cacao en koffie. Donker fruit en gedroogd fruit maken het af.
  • Afdronk: Middellang met een verrassende lichte hint van menthol. Daarnaast ook gedroogd fruit en pure chocolade.

De afdronk had iets langer mogen zijn maar voor de rest is dit op zeker de mooiste Auchentoshan die ik ooit geprobeerd heb. Ik geef er 88 punten aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.