Ardbeg Corryvreckan

door | februari 7, 2021

Aan het einde van 2020 heb ik de charme van de turf weer herontdekt. Uiteraard stond er altijd wel een turfje in de kast met een Caol Ila of een Ledaig maar met de komst van de eerste Ardnamurchan en de nieuwe Glenturret 10yo Peat Smoked was mijn interesse voldoende gewekt om ook weer eens een Ardbeg aan te schaffen. Na ooit een Uigeadail en enkele flessen van de, toen ondergewaardeerde, Blasda te hebben gehad, werd het nu tijd voor de Corryvreckan.

Ardbeg staat bekend om de standaard TEN, enkele gelimiteerde versies op aanmerkelijk hogere leeftijd en een behoorlijk scala aan NAS bottelingen met bijzondere namen als An Oa, Auriverdes, Ardbog enzovoorts. Daar waar andere merken zich misschien enigszins hebben verkeken op dat concept lukt het Ardbeg over het algemeen om ook deze NAS bottelingen een hoge kwaliteit en waardering mee te geven.

De Corryvreckan deed in 2008 zijn intrede in het assortiment van deze distilleerderij van het eiland Islay. Destijds betrof het een oplage van 5000 flessen die beschikbaar kwamen als Committee Reserve. Sinds 2009 komen er jaarlijks enkele batches van deze expressie op de markt. Mijn fles is er een die in augustus 2020 gevuld werd en betreft dus een recente versie.

“Ardbeg Corryvreckan takes its name from the famous whirlpool that lies to the north of Islay, where only the bravest souls dare to venture. Swirling aromas and torrents of deep, peaty, peppery taste lurk beneath the surface of this beautifully balanced dram. Like the whirlpool itself, Corryvreckan is not for the faint-hearted!”

Wat men bij Ardbeg schrijft over de Corryvreckan

Net zoals alle eerdere batches is het alcoholpercentage van de Corryvreckan op 57,1% aangegeven. Er is geen gebruik gemaakt van bijkleuring of koude filtering. Een mooi stukje “puur natuur” dus weer. Tijd voor een beoordeling.

  • Neus: Mooie ziltige tonen in de richting van salmiak. Turfrook uiteraard. Als het glas wat langer staat komen ook mooie zoete fruittonen door van het Franse eikenhout van de vaten die gebruikt werden voor de rijping. Vooral gedroogde donkere pruimen.
  • Smaak: Een kruidige start in de mond. Ik proef hier bijna pure cacao als ik mijn slokje een halve minuut in de mond laat rondgaan. De turf is veel minder zwaar dan ik zou verwachten. Mooie bitterzoete tonen onder een zacht vleugje turfrook.
  • Afdronk: Heerlijk lang met rook, zoete tonen van donker fruit en pure chocolade.

Ik begrijp niet waarom ik zo lang gewacht om weer eens een Ardbeg aan te schaffen. Deze versie van de Corryvreckan krijgt van mij een welverdiende score van 89 punten mee. Als deze fles leeg is zal ik snel weer gaan kijken voor een andere expressie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.