Amrut Portonova batch #20

door | november 11, 2020
Untitled

De Wereldwhisky proeverij heeft in mijn collectie ook ween zijn sporen nagelaten. Eén van de redenen waarom we tot het idee kwamen voor deze proeverij was een whisky die we proefden op het Potstill festival van afgelopen jaar. De Amrut Portonova maakte daar op ons een zeer mooie indruk. Zo mooi dat ik bij het vaststellen van de line up meteen een fles bestelde voor mijn eigen collectie. Tijd voor een review!


De Amrut Distillery is gevestigd in Bangalore in het Tamil Nadu district in India. Dit gebied is eeuwenlang een Portugese kolonie geweest en dat verleden komt in deze specifieke Amrut expressie enigszins terug. De naam Portonova is afkomstig van de stad Parangipettai wat Portonovo (nieuwe haven) betekent in het Portugees.

Het koloniale verleden is niet de enige band met het Zuid Europese land. Een gedeelte van de rijping van de whisky vindt namelijk plaats in Portpipes. De Amrut Portonova wordt ook wel de Portpipe sandwich genoemd vanwege een zeer specifiek rijpingsproces. De newmake spirit wordt namelijk eerst gerijpt in virgin American oak barrels en ex-bourbon barrels. Vervolgens wordt deze overgezet naar first fill Portpipes en uiteindelijk gefinished in ex-bourbon barrels. Op deze manier ontstaat na een periode van zo’n 6 jaar een zeer bijzondere mix van geuren en smaken die dit tot een zeer aantrekkelijke whisky maken.

De whisky heeft geen leeftijd meegekregen maar gezien het hoge angels’ share is het wel duidelijk dat deze niet heel oud zal zijn. De whisky is (uiteraard) niet koud gefilterd. Met een percentage van 62,1% is de kans op vertroebeling bij afkoeling dan ook niet erg groot. Mogelijk is er wel bijgekleurd met caramelkleurstof. Dit staat namelijk niet aangegeven op de fles. 

  • Neus: Rood fruit, bessen, rozijnen, rijpe pruimen en een licht kruidig tintje
  • Smaak: Lichte prikkeling op de tong, veel minder dan verwacht bij dit percentage. Ook weer de fruitige porttonen in een verrassend zachte whisky. Als de whisky wat langer in het glas zit komt er ook een bittertje van pure chocolade opzetten
  • Afdronk: Mooie lengte met ook weer de fruitige notes die blijven hangen in een laagje pure chocolade.

Ons enthousiasme over deze whisky sloeg tijdens de proeverij ook over op de deelnemers en dat maakte deze tot de grote favoriet van de line up. Ik ben zelf vooral enthousiast omdat ik voorlopig nog een tijdje van mijn eigen fles kan blijven genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.