Aberlour A’Bunadh batch 8

door | november 9, 2020

In de zomer van 2016 kreeg ik de kans een heel mooie Aberlour aan te schaffen tegen een hele schappelijke prijs. Op aanraden van Erik Huurman reed ik van Oss naar Hoenderloo om daar bij de plaatselijke SPAR deze Aberlour A’Bunadh batch 8 op te halen.


Aberlour werd in 1879 opgericht door een welgestelde boerenzoon met de naam James Fleming. In eerste instantie werd hij bankier en in die rol kocht hij een stuk grond aan de westkant van Aberlour. Het stuk grond kende met St. Drostan’s Well een eigen waterbron en het leek hem wel de perfecte plek te zijn om een distillery te bouwen waar de perfecte whisky gestookt moest gaan worden. Fleming ontpopte zich tot distiller en zeker ook als weldoener in de regio.

Als eerbetoon aan de oprichter startte men vele jaren later (1997) met de zogenaamde A’bunadh (vrij vertaald als The Original) bottelingen. Een botteling waar 80 tot 100 sherryvaten voor geselecteerd worden met een leeftijd van 5 tot 25 jaar en die tezamen een waardige afspiegeling van het ideaalbeeld van Fleming moeten vormen. Ik proefde al enkele van de latere bottelingen maar nu is het tijd om eens een oudje te proeven.

Neus: Rijpe kersen, gedroogde vruchten, rozijnen, leer, boenwas, sinaasappelmarmelade, een vleugje menthol. Na wat langere tijd in het glas ook een geur van sigaren en oud hout. Prachtig!

Smaak: Een volle, romige en zeer rijke whisky. Gedroogde pruimen, rozijnen maar ook een bittertje van pure chocolade en koffie. Tevens een zoete hint van kersen in de smaak.

Afdronk: Lang en warm waarin alle geuren en smaken om de beurt voorbij komen om lang te blijven hangen.

Een prachtige en complexe sherrybom! Een botteling zonder aanduiding van leeftijd maar veel te goed om zomaar oneerbiedig NAS genoemd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *