image1 image1 image1

Rijpen op de fles, deel 2

image

Waarom begin je nou eigenlijk met een experiment om een Whisky te veranderen? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel simpel en gevangen in onze slogan. Whisky is voor ons nou eenmaal meer dan alleen een sterke drank. Het experimenteren met Whiskysmaken vanwege de hobbybeleving is dan ineens best logisch te noemen. Toch?

Nou ja, logisch of niet, we zijn er in ieder geval mee begonnen en zoals ook bij onze serie over het Solera-systeem ligt hier een voorbeeld aan ten grondslag. Ralfy Mitchell heeft er een tijd geleden namelijk twee video blogs aan gewijd waarin hij precies aangeeft hoe je te werk moet gaan. Ook waarschuwt hij ervoor dat je wel zeker moet weten welke houtsoort je wel en welke zeker niet kunt gebruiken.

Wij kregen de beschikking over zowel eikenhout als notenhout en over die laatste heb ik toen contact gezocht met Ralfy. Uiteindelijk kwamen we er zo achter dat notenhout een mutagene stof bevat die je dus in je Whisky zou kunnen introduceren. Let daar dus op!

Terug naar mijn Glen Grant. Vanwege de prijs en de bescheiden eigenschappen een mooie Whisky om eens iets mee te proberen. Een staafje eikenhout van 20cm lang. Een fles met wijde hals (Glen Garioch) en een drank om het staafje mee te "seasonen". De drank waarmee ik mijn Glen Grant wil beïnvloeden is een (niet heel dure) Brandy met een smaak van zoete druiven, chocolade en een vleugje caramel. Eens kijken of ik dat terug ga vinden.

image 

Hoe ga je te werk?

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Plaats het staafje minimaal 20 minuten in de oven. 
  • Haal het staafje uit de oven en vouw het in een stukje aluminiumfolie.
  • Besprenkel het hout met de drank van je keuze.
  • Vouw de folie dicht en laat de drank intrekken.
  • Als het hout is afgekoeld haal je het uit de folie.
  • Spoel even af ander de kraan.
  • Vervolgens kun je het staafje licht aanbranden met een brander of boven je gasfornuis. 
  • Nog even een touwtje monteren en je staafje is klaar voor gebruik.

image 

Als je de experimentfles vult met de Whisky, let dan op dat je niet alle Whisky overgiet. Je wil namelijk wel kunnen vergelijken wat het effect is van de verandering. Maar dat niet alleen! Als je de volledige inhoud van de fles overgiet en er vervolgens een staafje hout in hangt zal het gewicht van het hout ervoor zorgen dat je fles overloopt en dát is natuurlijk zonde!

Zie in dit filmpje de uitleg van Ralfy.

Share
comments
2020  Whisky Oss