image1 image1 image1

Het bewaren van levenswater.

Ik houd me al enige tijd bezig met het hobbymatig nuttigen van Whisky. Daarbij word ik steeds weer verleid tot het aanschaffen van een nieuwe fles. Zo komt er regelmatig weer een flesje bij in mijn collectie. Helaas gaan er ook flessen leeg. Maar hoe en hoelang kun je een whisky eigenlijk bewaren?

 

Er staat genoeg geschreven over wat er wel of niet goed is aan de opslag van whisky. Soms zelfs tegenstrijdig. Ik kan hier dan ook niet iets neerzetten wat daadwerkelijk wetenschappelijk is onderbouwd. Wat ik wel ga proberen is wat tips te geven waarbij je er in ieder geval alles aan doet om de kwaliteit van je geliefde drank zo goed mogelijk te houden.

 Whisky-kast-met-tiffany-1024x682

De whisky kast van Masterclass bar, t'Loo Oldenbroek

 

Allereerst is het zo dat whisky niet meer verouderd in de fles en dus onbeperkt houdbaar is. Toch staan er vele verhalen op internet over het achteruit gaan van de smaak en kwaliteit, zelfs al is de fles ongeopend. Zowel licht als temperatuur zouden invloed kunnen hebben op de kwaliteit. Zoals velen heb ik een plekje in mijn huiskamer waar ik een kast heb staan speciaal voor mijn whisky’s. Het liefst zou ik een kast met glazen deuren hebben, maar dat is wellicht iets voor de toekomst. Ik vind het alleen al leuk om zo nu en dan de kast eens te openen en de flessen te bewonderen. Staan ze daar eigenlijk wel goed? Hieronder wat tips!

 

Ongeopende flessen

In tegenstelling tot wijn, kun je whisky beter rechtop staand bewaren. De whisky kan de eventuele lijmlaag van de kurk en de dop oplossen waardoor de fles kan gaan lekken. De whisky is staand ook niet constant in contact met de kurk en zal daarom ook weinig tot geen invloed op de smaak hebben. Wel is het verstandig regelmatig de fles even om te draaien om de kurk vochtig te houden, anders gaat deze krimpen wat ook weer verlies van alcohol tot gevolg heeft. Bewaar de flessen bij voorkeur op kamertemperatuur en een droge plek. Zorg ervoor dat de fles zo min mogelijk aan temperatuurswisselingen wordt blootgesteld. Zet de flessen nooit in het volle zonlicht. Het zonlicht kan zowel de kleur als de smaak en geur van de whisky aantasten. De fles mag ook niet te warm worden. Door het uitzetten van vloeistof kan de druk in de fles oplopen waardoor de kurk naar boven wordt gedrukt. Bewaar de flessen bij voorkeur in de koker of doos. Zo staan ze altijd donker en blijft ook het etiket mooi. In een kast zonder glazen raamwerk is een koker of doos niet nodig. Heb je een fles met schroefdop, draai deze dan regelmatig even aan. De dop kan door warmte namelijk uit gaan zetten en los raken.

 

Geopende flessen

Voor geopende geldt hetzelfde als voor ongeopende flessen. Dus geen zonlicht, rechtop staand bewaren en geen temperatuurswisselingen. Dan is het verstandig na het inschenken van je glas, de fles zo snel mogelijk weer af te sluiten. De Whisky in de geopende flessen blijft in principe altijd houdbaar, maar de kwaliteit kan wel af gaan nemen. Als de fles voor drie kwart leeg is zal het alcohol percentage sneller gaan afnemen. In de lege ruimte bovenin de fles zal een alcoholdamp ontstaan die uit de fles verdwijnt wanneer je hem opent. Dit heeft gevolgen voor de geur, smaak en kwaliteit van de whisky. Een goede tip om dit laatste te voorkomen is de whisky over te schenken in een kleinere fles. Bij een apotheek zijn kleine flesjes te koop van bijvoorbeeld 50 ml. Vul het flesje, plak er een etiket op (met natuurlijk de informatie over de whisky). Restjes kun je beter niet bewaren in de grote fles, dus mijn laatste tip is: drink het lekker op!

 

 

2014-03-22 16.44.05

 

Share
comments
2020  Whisky Oss