image1 image1 image1

Een hapje en een drankje

We weten allemaal wel hoe heerlijk het is om een avondje te genieten van een goed glaasje single malt. Met grote regelmaat heb ik zo’n avondje. Gewoon lekker op de bank, film of muziekje erbij, of met vrienden samen genieten van een aantal pracht whisky’s. Bij zo’n avondje op de bank kan ik prima en genoeg genieten  van een whisky alleen, maar soms wil je er toch net wat meer van maken en besluit je  er wat bij te eten. Maar bij welke whisky eet ik wat?

 

Heb je wat vrienden uitgenodigd, wil je zeker wat te eten op tafel zetten, maar wat? Chips is nu niet echt hetgeen wat je met je glas Single Malt wil combineren. Met wat te eten, bedoel ik gewoon wat hapjes of wat te knabbelen. Nu  schrijf ik hier puur uit eigen ervaringen en wat naar mijn mening lekker is. Volgens mij zijn hier ook geen geschreven wetten voor en is het zoals heel veel, smaak gebonden.


Een hele simpele regel voor mij is; de smaken die in de whisky voorkomen, kunnen ook gegeten worden! Dus met een wat zoetere whisky, is een zoet hapje wellicht gepast. Chocolade en zeker in de pure vorm, zijn bij bijna al mijn whisky’s wel welkom. Karamel, fudge  of (niet te vette) noten is ook erg lekker bij de zoete whisky’s. Drink ik een wat pittigere whisky, dan vind ik een kaasje erg lekker. Is de whisky erg rokerig of heeft het een behoorlijk turf gehalte, dan eet ik er graag een droge worst of gerookte ham bij, lekker vettig en zeker niet te gekruid. De kruiden of knoflook overheersen dan te veel naar mijn zin. Ook in geval van cask strenght past een iet wat vettige worst of een oud, maar niet al te droog stukje kaas, prima.


Gerookte zalm op brood doet het in de meeste gevallen ook erg goed, maar bij de wat zoetere whisky varianten vind ik dit toch wat minder lekker dan wat zoets of een zacht kaasje. Chocolade en vooral brood kunnen er voor zorgen dat de smaken weer een beetje uit je mond verdwijnen. Het neutraliseert dan je smaakpapillen een beetje. Dit is een mooi voordeel voor als je een andere whisky gaat proeven.

Er zijn talloze lekkernijen die ik zelf nog niet geprobeerd heb bij mijn glaasje whisky, maar die me zeker  erg aanspreken. Zo zijn er vele vis-, vlees-, kaas- en deeggerechten of combinaties daarvan. Heerlijke desserts of zelfs gerechten waar whisky in verwerkt wordt, de mogelijkheden zijn enorm.  Zoals ik al eerder schreef, zijn er geen wetten of regels over smaak. Wel kun je elkaar tips geven over wat lekker is bij een bepaalde whisky. Dus heb je ideeën laat zeker een reactie achter!! Ik ben namelijk erg benieuwd naar de smaak en ideeën van anderen. Heb je een goed uitgewerkt recept, dan is het misschien zelfs wel leuk om deze via whiskyoss.nl te delen.

Slainte Mhath en smakelijk eten!!

Share
comments
2020  Whisky Oss