image1 image1 image1

The Drouthy Cobbler

Na een paar dagen in Schotland en twee bezoeken aan distilleerderijen eerder op de dag, besluiten we om nog een paar Whisky’s te nuttigen. Alistair, de gastheer van ons diner een dag eerder, had ons een leuke locale bar aanbevolen: ‘The Drouthy Cobbler’.

Het is vrijdag avond en meteen ook de laatste avond van ons Schotland reisje. Deze dag was erg bijzonder en we hebben ontzettend genoten van onze bezoekjes aan Glendronach en Glenglassaugh. Beide distilleerderijen waren erg mooi en we hebben ook nog eens een aantal prachtige Whisky’s mogen proeven. Nadat we onze aankopen veilig op de kamer hebben opgeborgen, nemen we even snel wat eten en lopen Elgin in.

Alistair had ons het steegje aangewezen waar deze vrij jonge bar zou moeten zitten. Eerst lopen we nog een steegje waar geen bar te bekennen was, maar in het daaropvolgende steegje was het raak! Het ziet er erg gezellig uit! Een niet al te grote ruimte met een bar bij de ingang en verder allemaal leuke zit mogelijkheden. Ergens halverwege staat een chesterfield bank met een tafel (kist), een heel mooi plekje voor ons!

Tijdens het bestellen van een biertje zie ik een aantal kaarten met Whisky´s op het einde van de bar liggen. Uiteraard besluit ik een lijstje mee te nemen om het eens nader te onderzoeken. Er blijken 127 verschillende Whisky’s op te staan, waarvan maar liefst 116 Schotse Single Malts. De volgende bestelling was een Whisky en daar bleef het niet bij. We praten heerlijk na over de afgelopen dagen en genieten van onder andere een Mortlach 21, Glendullan 1999 CC en een 1998 Dailuaine CC.

Voor de tweede keer deze avond ga ik naar buiten om een sigaretje te roken. Ik praat daar met een jongeman waarmee ik eerder ook al een gesprekje had. Hij onderbreekt het gesprek als er een andere jongeman aan komt lopen. Het blijkt de eigenaar van de bar te zijn, Paul Rollo. De jongen stelt me aan hem voor en laat Paul en mij dan lekker verder kletsen. Ik vertel natuurlijk over ons bezoek aan de distilleerderijen en wat wij in onze thuishaven aan whisky activiteiten doen. Hij is erg enthousiast en zegt na afloop van het gesprekje dat hij me later vanavond nog wel zou spreken.

Een halfuurtje later komt Paul naar ons toe en heeft glazen en een flesje in zijn hand. Hij stelt zich voor aan Jeroen en komt bij ons zitten. Hij zegt dat we de Whisky uit dit flesje maar eens moeten proeven en wil graag onze mening hierover. We ruiken en proeven de Whisky en komen tot de conclusie dat het waarschijnlijk een jonge Speyside Single Malt is. Lekker is hij in ieder geval zeker! Het blijkt een toch niet zo’n jonge Whisky, maar een 16 jaar oude Miltonduff te zijn. Dan vraagt Paul ons, of hij het vat moet kopen of niet. Wij wisten natuurlijk niet dat het hier over een eventuele aankoop ging. In eerste instantie denken we er misschien erg makkelijk over, maar dan zeggen we dat de Whisky erg goed is en voegen er verstandig aan toe dat het natuurlijk wel in verhouding moet zijn met de prijs van het vat. We praten er nog wat over na en dan moet Paul weer verder met zijn werk. We bedanken hem voor het proeven en hij voor onze mening.

Wij sluiten deze avond en ons tripje af met nog een laatste dram, Coal Ila 1999 CC. Het was een bijzondere avond in een erg leuke bar. Als je in de buurt bent is het zeker de moeite waard! De kosten van de Whisky’s zijn ook prima. De prijzen lopen van £2,50 (Aberlour 10) tot £38,70 (Macphails 50yo), maar het grootste deel van het assortiment is ongeveer £4,50 (25ml).

The Drouthy Cobbler 48A Highstreet, Elgin
website The Drouthy Cobbler

Share
comments
2020  Whisky Oss