Een hobby in een hobby

Categorie: Van de lezer
Gepubliceerd: zaterdag 24 oktober 2015 13:00
Hits: 4789

Untitled

Hoe ontstaat een hobby binnen een hobby zonder daarbij de originele hobby te schaden? Sterker nog, als ik het van een afstandje bekijk lijkt het de hobbybeleving van Michiel van der Meijde alleen maar te versterken. Genieten van een dram in een prachtig gegraveerde Glencairn, hij regelde het gewoon zelf en inmiddels ook voor anderen. Lees hieronder zijn verhaal.

Laat ik eerst eens beginnen met mijzelf voor te stellen. Ik ben Michiel, ik ben 36 jaar oud en vorm een gezellig gezin met mijn vrouw Saskia en mijn twee bengels van kinderen Paolo van 8 en Graziana van 2.

Mijn vader drinkt eigenlijk al zo lang dat ik me kan herinneren whisky en ik heb altijd wel hier en daar eens een glaasje meegedronken zonder daar echt verder iets mee te doen. Ik was zelf altijd meer van een glas cognac of een rum cola. Zo’n twee jaar geleden is daar een verandering in gekomen. Ik was het zoete van de cognac een beetje beu en toen ik voor mijn vader zijn verjaardag op zoek was naar een fles whisky, bestelde ik via van Zuylen voor hem een fles Glenlivet 15 french oak. Aangezien er dan verzendkosten bij zitten, besloot ik ernaast ook maar een fles voor mezelf te bestellen en dat werd een Glenmorangie Original. Nou, vanaf dat moment was het gedaan met de andere drankjes en is het whisky virus ontstaan. Naarmate de weken/maanden erna is het eigenlijk geëxplodeerd en ben ik mij er ook in gaan verdiepen.

Alle soorten regio’s, alle soorten rijpingen, finishes, single cask, vatsterkte, wel turf, geen turf en ga zo maar door passeerde Google . Ik heb niet echt een favoriet merk whisky o.i.d., maar ik merk wel dat geturfde whisky’s en sherry gerijpte whisky’s mijn voorkeur hebben. Om een voorbeeld te geven ben ik erg gecharmeerd van Talisker aan de ene kant en een goede Glendronach of Aberlour A’bunadh aan de andere kant.

Naast whisky heb ik natuurlijk ook andere interesses en 1 daarvan is altijd tekenen geweest. Het begon als verveeld kereltje met graffiti tekenen in mijn werkschrift op school, naar op een gegeven moment het ontwerpen van tatoeages, waarvan er ook een aantal mijn lichaam sieren. Dit was na een verloop van tijd een beetje verwaterd, maar ik kwam een keer in zo’n goedkoop euro winkeltje een graveerpen tegen voor een paar euro die ik meegenomen heb. Je weet maar nooit waar die handig voor is. Het plaatsen van een postcode in de fiets van mijn zoon bijvoorbeeld.

Untitled

Hoe nu eigenlijk de link is gekomen met het graveren van whisky glazen, is zoals je vaker ziet puur toeval geweest. Je kon vorig jaar bij de bekendste grootgrutter van Nederland sparen voor glazen en doordat wij op een gegeven moment een volle kaart hadden, kreeg ik vier foeilelijke tumbler whisky glazen in mijn bezit. Ik zocht een plekje ver weg gestopt in de kast om ze neer te zetten en heel toevallig was dat naast de graveerpen. 1 + 1 = 2 was het op dat moment en ben ik eens gaan experimenten met het graveren van die glazen. Daaruit kwamen een “Highland Park glas”, een “Springbank” glas, een “Lagavulin” glas en een glas met het logo van “The Ultimate” van “Van Wees”. Dat laatste glas heb ik cadeau gedaan als dank voor een paar samples aan een medelid van de SMWG tijdens het BYOB diner van Monique en Edwin Tromp in Dordrecht.

Sindsdien heb ik al een aantal keren op deze zelfde SMWG op fb een paar foto’s gepost van glazen die ik heb gegraveerd en sindsdien is het eigenlijk een beetje ontploft. Ik heb gemerkt dat er een grote vraag naar is voor een persoonlijk gegraveerd glas. Om iets verder in te gaan op de techniek die ik gebruik; Ik gebruik een print van het logo wat ik wil graveren en deze plak ik aan de binnenkant van het glas. Vervolgens graveer ik als eerste de outlines van de tekening. Zodra de outlines er dan op zitten, haal ik de tekening weg en ga ik puur op gevoel het glas af graveren. Ik hou het glas in de hand, zodat ik het glas goed aan kan voelen en mee kan bewegen. Op deze manier verdeel je de krachten van de graveermachine op het glas en voorkom je dat de druk te groot wordt en het glas breekt (wat ik natuurlijk ook al eens heb meegemaakt).

Ik heb inmiddels mijn batterij graveerpen ingeruild voor een krachtige Dremel graveermachine. Met deze machine kan ik veel preciezer werken en verschillende graveerdieptes instellen. Vooral met deze nieuwe machine is het in principe mogelijk alle soorten logo’s en tekeningen op het glas over te brengen. Het blijft voor mij natuurlijk een persoonlijke hobby, maar ik merk nu wel dat er binnen de whisky liefhebbers enorm veel vraag is naar iets bijzonders of persoonlijks wat je niet zomaar meer in de winkel kan kopen. De glazen die je in de winkel koopt, zijn tegenwoordig allemaal gezandstraald en het handmatig graveren is toch een soort van ambacht die je niet zo heel veel meer tegenkomt.

Whiskyliefhebbers zijn zoals het woord als zegt, liefhebbers die zoiets persoonlijks enorm kunnen waarderen. Ik weet nog niet waartoe dit in de toekomst gaat leiden, maar vooralsnog heb ik er het meeste plezier van, om iets moois en unieks voor andere te creëren.  

Dank je voor dit leuke inzicht in dit deel van de hobby! Veel succes met je graveerwerk en vergeet niet af en toe je glas te vullen!