De nieuwe hobby van Barry den Ouden

Categorie: Van de lezer
Gepubliceerd: zondag 02 augustus 2015 10:00
Hits: 4472

Barry2

Ik ken Barry den Ouden al enkele jaren vanuit mijn vorige hobby. Barry is een gedreven liefhebber van Koi en is zeer actief in die hobby. Hij is hoofdredacteur van één van de toonaangevende Koi-tijdschriften van ons land. Barry heeft inmiddels ook aardig zijn draai gevonden in de whiskyhobby en deelt graag zijn ervaringen met ons.

"Misschien anders dan de (tot nu toe) meeste artikelen in op deze website, maar hopelijk niet minder interessant. Ik heb geen specifiek verhaal over een whisky of een distileerderij, maar puur een verhaal over hoe ik in deze hobby ben gerolt, wat mijn bevindingen tot nu toe zijn en ik stel mezelf de vraag “Waarom ben ik nu nog steeds met deze hobby bezig??”. Want een hobby durf ik het wel te noemen gezien de veelzijdigheid er van.

Sinds mijn 18de verjaardag (het kan iets eerder zijn geweest, maar wie let daarop) drink ik graag een biertje. Soms met een happy hour of een dronken bui kwamen er wel sterkere drankjes op tafel/bar, maar daar bleef het wel bij. Enkele jaren geleden kreeg ik voor mijn verjaardag een Jack Daniel’s geschenkbox. De No.7, een glas en een flesje cola zat erin. Heerlijk vond ik het! En sindsdien ben ik dit wat vaker gaan drinken, voornamelijk thuis. Dit was voor mij DE whisky, het ultieme genot naast het ‘normale’ biertje. En toen ging het ‘mis’.

Begin dit jaar, ergens in februari, post ik op Facebook vol verdriet een lege fles Jack Daniel's. Met de boodschap dat ik weer snel daar de slijter moest voor een nieuwe. Jeroen van Gaalen, een goede kennis die ik ken vanuit een andere hobby en tevens één van de initiatiefnemers van deze website, zag mijn foto en prompt werd ik uitgenodigd in een Facebook groep over whisky. Mijn eerste gedachten: “Het zal wel, kijk wel even rond wat het is (uit respect voor Jeroen) en stap wel weer op als het me niet bevalt”. Al vrij snel kwam ik erachter dat er veel werd gepost over whisky’s, leuke foto’s en bijzondere bevindingen over de meest spannende flessen.

Dat ik 1 fles Jack Daniels had staan heb ik maar niet gemeld want deze groep was puur gericht op Single Malts. Geen idee wat het was, maar ik was eigenlijk wel meteen nieuwsgierig geworden. Na enkele weken meelezen ben ik me er eens wat meer in gaan verdiepen. Veel sites opgezocht, lid geworden van een whisky-forum en me aangesloten bij diverse Facebook-groepen. Enkele tips die ik opving was de aanschaf van kleine sample flesjes om zo de verschillende samen te proeven en whisky’s uit te proberen. Zo gezegd zo gedaan. Bij de plaatselijke slijter en een webshop diverse mini flesjes aangeschaf en enkele, iets grotere, flessen.

Ik ben iemand die, als hij ergens aan begint, er meteen voor de volle 100% voor gaat. Zo ook met de whisky. Vanaf de eerste fles begonnen met het bijhouden van proefnotities (voor zover je hierover kan spreken, want smaken herkennen vind ik erg lastig) in een excelbestand, voorzien van de nodige info over desbetreffende whisky en diens distilleerderij en uiteraard een foto van de fles. Het is erg vermakelijk en interessant om op internet informatie te gaan zoeken over een bepaalde distilleerderij of een specifieke fles. Als je er dan vervolgens ook nog over kunt discussiëren met anderen steek je er heel veel van op. De hobby is geboren!

Barry1 

Een hoogtepunt in mijn nog prille reis door de wondere wereld van whisky was een BYOB (bring your own bottle). Met een gezellige groep mensen diverse whisky’s proeven, erover praten en verder vooral kennismaken. Buiten wat namen uit de Facebook groep kende ik nog niemand, maar de klik was er toch vrij snel. Ook een voordeel als er alcohol in het spel is, men wordt dan al vrij snel wat losser. Mijn eerste whisky evenement en ik was ook meteen verkocht. Wat een sfeer en wat een saamhorigheid! De vraag “Waarom ben ik nu nog steeds met deze hobby bezig??” is hiermee meteen beantwoord.

De komende tijd ga ik me richten op mijn volgende vragen: “Hoelang ga je hier nog meer door en waar gaat dit eindigen? Want loopt het niet een beetje uit de hand??”

Barry, ontzettend bedankt voor je leuke verhaal! Ik hoop dat je nog heel lang kunt genieten van deze mooie hobby want net als in de Koi-wereld is er in de whiskywereld heel veel te ontdekken! Als ik zo je verhaal lees en de gedrevenheid zie in het bijhouden wat je drinkt, denk ik dat dat helemaal goed komt!