Een gelukzalig moment met Benromach 1976

Untitled

Eerder deze week stelde ik jullie op Facebook een vraag over wat jullie nu de beste whisky vonden die je in 2014 proefde. Onderstaand verhaal kreeg ik daarop terug in mijn mail. Collega-blogger Thijs Klaverstijn (Words of Whisky) vertelt uitgebreid over zijn favoriet van dit jaar.

"Het einde van 2014 nadert snel. De jaaroverzichten vliegen je om de oren. Op televisie, in kranten en tijdschriften, maar ook op Facebook. De mannen van Whisky Oss vroegen hun lezers (waarvan ik er één ben) om een soort van mini-jaaroverzichtje: wat is de beste whisky die je in 2014 hebt gedronken. Mijn god, wat een heerlijke, en tegelijk walgelijke vraag. Een whiskyliefhebber vragen om zijn favoriete dram uit te kiezen, is als een vader vragen om te kiezen tussen zijn kinderen. Een beetje kort door de bocht misschien, maar mijn punt is hopelijk duidelijk. Toch waag ik hier een poging.

Voor mij geldt dat de ervaring misschien wel net zo’n groot onderdeel is van de band die je opbouwt met een whisky, als de pure smaak en geur van een whisky. Net als met een wijntje. Die heerlijke Italiaanse wijn smaakte toch een stuk beter in zonnig Emiglia Romagna, dan thuis op de bank terwijl de herfstwind de regen tegen de voorruit ramt. Mijn lekkerste whisky van 2014 staat daarom misschien wel gelijk aan mijn mooiste whiskyervaring van het afgelopen jaar.

Untitled 

In februari van dit jaar had ik het genoegen om een bezoek te brengen aan Benromach, een distillery die Peter en Jeroen afgelopen november ook hebben bezocht. Benromach is klein en traditioneel en is eigendom van de grootste onafhankelijke bottelaar, Gordon & MacPhail. Ze streven een whisky te maken met een smaakprofiel uit vervlogen Speyside-tijden. Mooie subtiele rook, kruidig en een perfecte mix van ex-sherry en ex-bourbon.

Na de rondleiding stonden vijf glaasjes whisky op mij te wachten. Een van die whiskies, de Benromach 1976, roep ik bij deze uit tot mijn beste whisky van 2014. Heerlijk citrusfruit, kokos en een subtiele sherry invloed. Romige chocolade, wat noten en een lichte houtrook. De afdronk is eindeloos, met een klein beetje rook en veel fruit.

Untitled

In feite is de 1976’er een whisky van een gesloten distilleerderij want hoewel Benromach nu weer draait, is eigenlijk alleen het gebouw en de naam hetzelfde gebleven. Toen Gordon & MacPhail in 1993 de vervallen distilleerderij overnamen hebben ze alles moeten vervangen. Van de spirit stills, tot de wasbacks en de mashtun. Niks is meer hetzelfde. Het royaal ingeschonken glas heb ik nog meegenomen naar het visitor centre, waar ik rustig heb gekletst met Susan Colville (die ons had rondgeleid) en distillery manager Keith Cruickshank. Een ultiem ontspannen en gelukzalig moment, met een fantastische whisky als begeleiding.

Ja, ik heb dit jaar twee whiskies geproefd die ik hoger scoor. Een Brora 30yo (9th release) en de Glenfarclas 40yo. Maar de Benromach 1976 staat voor eeuwig in mijn geheugen gegrift."

Thijs, dank je voor dit prachtige verhaal. Voor ons inderdaad zeer herkenbaar. Prachtige distillery en ook wij mochten de Vintage 1976 proeven. Wij deden dat echter thuis toen we samples ontvingen om de 1976 te vergelijken met de huidige 10yo.

Wil jij ook meer lezen van de hand van Thijs? Bezoek dan zeker ook zijn blog.

Share
comments
2020  Whisky Oss