Islay Bart's Whisky Cake

whiskycake3

Facebook, het sociale medium waar we zo ongeveer alles van elkaar te weten komen. Aan het begin van de week las ik zo over de whiskycake die hij maakte en aan het eind van de week het bericht van het overlijden van zijn vader... In de tussentijd schreef Islay Bart, ondanks alles, onderstaand verhaal over zijn whiskycake en in goed overleg plaatsen we zijn verhaal toch vandaag. Bart, namens alle lezers van Whisky Oss wens ik je heel veel sterkte toe! 

Ik zal je iets over mijzelf vertellen. Ik zal eerste mijn naam Islay Bart even uitleggen. Ik ben in 2006 voor het eerst op Islay geweest. In 2007 heb ik een week stage gelopen bij Kilchoman en toen is mijn liefde voor het eiland, de bewoners en hun whisky begonnen. Sindsdien kom ik er eigenlijk elk jaar. In 2011 heb ik een whiskyreis gemaakt met het zeilschip de Thalhassa. Wij kwamen tijdens Feis Ile aan op Islay. Dat vond ik zo leuk dat ik eigenlijk altijd op het eiland ben tijdens Feis Ile. Voordat ik het wist had ik de naam Islay Bart.

Het idee van de whiskycake is eigenlijk begonnen in augustus 2013. Ik werd toen vijftig en ik was met mijn vrouw op Islay. Ik verbleef bij een B&B in Bowmore waar ik vaker verblijf. Dit is de B&B van Kate McAffer. Zij is een soort bakgodin van het eiland en in haar schaarse vrije tijd is ze altijd aan het bakken. Ik heb haar een recept ontfutseld van een Cloutie Dumpling. Een soort krentenbrood dat je in en linnendoek 3 uur kookt. Ik ben een beetje gaan experimenteren en wilde een whiskycake maken. Ik heb een recept op internet gevonden en heb die een beetje bewerkt. Het originele recept is van Mary Berry.

Op mijn 50ste verjaardag vroeg David Turner van Bowmore of ik langs de distillery wilde komen. Hij had bleek een cadeau te hebben voor mij. Hij had uit zijn eigen verzameling een Bowmore uit 1963 meegenomen en ik heb daar twee drams van mogen proeven. Dit vond ik zo leuk dat hij dit deed. Daarna is eigenlijk het idee begonnen dat ik iets terug wilde doen voor mijn vrienden op Islay. Toen ik weer thuis was heb ik mijn eerste cake gebakken. Het eindproduct heb die meegenomen naar een whiskyfestival, volgen mij naar Alkmaar. ik heb heel wat stukken weggegeven aan vrienden uit het whiskywereldje. Ik kreeg zoveel goede reacties en ik dacht "dit is een hit".

whiskycake1 

Toen heb ik er een grote cake gemaakt voor Feis Ile 2014. Ik heb de helft naar Bowmore gebracht. Hij is verdeeld onder het personeel. Het leuke is dat toen ik wegging van het eiland ik een fles Bowmore Darkest meekreeg. Voor volgend jaar werd gezegd voor in de cake. Zou misschien iets te maken kunnen hebben dat er een Glenfiddich 12 in de cake zat. Als je cake voor Bowmore maakt dan moet er ook Bowmore in de cake. Verder hebben mijn vrienden van Lagavulin en Long John van Bunnahabhain een stuk gekregen. Kate McAffer heb ik ook een stuk gegeven met het verzoek om commentaar op wat ik moest veranderen. Ze zei, dat ik niets moest veranderen. Toen wist ik het. Het is gewoon een lekkere cake.

Nog even leuk om te melden was dat ik tijdens een masterclass van Ardbeg gegeven door Mickey Heads aangesproken werd door Mickey wat het toch met die cake was. Hij had er al van gehoord. Het blijft een klein eiland. Hij heeft de volgende dag tijdens Ardbeg day ook zijn stuk gekregen.

olgend jaar krijgt iedere distillery een cake. Ik heb een grote versie van mijn cake meegenomen naar Maltstock dit jaar. Het hele ding was binnen 15 minuten op. Ofer is een facebook vriend uit Israel. Ik heb hem dit jaar voor het eerst ontmoet tijdens Maltstock. Hij heeft een restaurant in TelAviv. Hij was er zo gek van dat hij inmiddels het recept gekregen heeft en binnenkort is Islay Bart's Whiskycake daar op het menu te vinden onder die naam. Dus als je geen distillery hebt op Islay en niet naar Maltstock gaat moet je de cake of zelf maken of je moet naar TelAviv.

Als je de cake zelf wil maken volg dan dit recept:

whiskycake2 

Ingrediënten:

 • 425 gr krenten
 • 250 gr Rozijnen
 • 250 gr Sultana’s
 • 300 gr gekonfijte kersen gehalveerd
 • 150 gr gedroogde abrikozen, fijn gesneden.
 • 200 gr sukade stukjes 4 el whisky, om mee te beginnen.
 • 300 gr bloem
 • 2 tl speculaas kruiden
 • ½ tl vers geraspte nootmuskaat
 • 300 gr zachte boter
 • 300 gr bruine suiker
 • 5 eieren
 • rasp van één citroen
 • rasp van één sinaasappel
 • 60 gr hele amandelen, grof gehakt.
 1. Meng het gedroogde fruit en de kersen en doe er 4 el whisky overheen. Goed mengen. Laat het een nacht staan (kan ook in de magnetron op laag vermogen totdat de whisky is opgenomen)
 2. Warm de oven voor op 140 graden Celsius. Alle verdere ingrediënten (behalve de amandelen en het fruit) bij elkaar doen. Met de mixer goed mengen en dan het amandelen en het fruit toevoegen en rustig mengen het een homogene massa
 3. Vet een diepe bakvorm in met een diameter van ongeveer 23 cm. Bekleed de rand en de onderkant met bakpapier en vet deze ook in. Het mengsel in de vorm doen en egaal uitspreiden. De bovenkant afdekken met een rondje van bakpapier en druk deze aan.
 4. Bak voor 4 (ja, vier uur. Is geen typefout). Totdat een satéprikker schoon eruit komt als je in de cake prikt.
 5. Laat de cake afkoelen en haal uit de vorm. Laat het bakpapier er omheen zitten en pak verder in aluminiumfolie. Laat de bovenkant nog even open. Prik wat gaatjes in de bovenkant en geef de cake zijn eerste dram.

Als het allemaal opgenomen is pak hem in en leg hem in de koelkast. De cake kan tot 3 maanden in de koelkast bewaard worden. Dan wordt de smaak steeds beter.

Af en toe uitpakken en nog wat meer whisky geven. 1 a 2 eetlepels per keer. Ook af en toe omdraaien in de koelkast.


Nou Bart, mijn interesse is gewekt. Deze cake ga ik zeker ook eens maken! Misschien ook leuk om bij een proeverij te presenteren... Ik denk dat ik je namens velen moet bedanken voor het delen van je verhaal.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss