image1 image1 image1

Souvenirs uit Normandië

Inmiddels ben ik alweer een paar dagen terug van een korte vakantie in Normandië. Eigenlijk zouden we met het hele gezin zo'n 2,5 week door het westen van de Verenigde Staten gaan rondreizen maar ja, COVID19 gooide roet in het eten dus besloten mijn vrouw en ik samen maar eens een paar dagen op pad te gaan zónder de kinderen. Het gebied waar we zaten is zéér belangrijk geweest in de Tweede Wereldoorlog, 6 juni 1944, D-Day om precies te zijn. Daarnaast staat Normandië bekend om de vele appelboomgaarden, de cider én de Calvados die er van de appeloogst gemaakt wordt. Zou dat een mooi souvenir op kunnen leveren?

Vorig jaar waren we in het Armagnac gebied en daar staat inmiddels een aantal mooie flessen van in mijn kast. Enkele jaren eerder waren we in Bretagne waar we de Glann Ar Mor distilleerderij bezochten en een mooie fles Kornog whisky meenamen naar Oss. Een souvenir in flesvorm is voor mij dus niet zo vreemd als ik naar Frankrijk reis. 

Met Armagnac had ik al enige ervaring voordat ik er mijn eerste fles van kocht. Mij bevalt dat op de een of andere manier een stuk beter dan Cognac. Met Calvados had ik tot aan deze reis eigenlijk helemaal geen ervaring. Misschien ooit een keer een nipje van geproefd maar zeker niet meer dan dat. Ik had me dan ook voorgenomen niet zomaar een fles te kopen. Eerst maar eens wat proeven, kijken of het me zou bevallen. Misschien zelfs een chateau bezoeken en daar proeven terwijl het verhaal me duidelijk gemaakt zou worden. 

Eerst maar eens een klein flesje Busnel om 's avonds op de kamer van de B&B een glaasje van te nuttigen. Inmiddels was me al duidelijk dat een bezoekje aan het gewenste chateau er dit keer niet in zou zitten vanwege het programma dat we hadden en de nog behoorlijke afstand die we moesten overbruggen. Ik was zelfs op het punt beland dat ik dan maar geen Calvados mee huiswaarts zou nemen. Het dagelijks glaasje beviel me echter zo goed dat ik tijdens een bezoek aan Caen tóch besloot twee (0,35liter) flesjes aan te schaffen.

Twee flesjes Calvados maar dan wel van goede huizen. Een 15yo botteling van Chateau du Breuil (het chateau dat ik wilde bezoeken) en een VSOP versie van Christian Drouin. De laatste is inmiddels geopend en ik moet zeggen dat deze me al zeer goed bevalt. Ontzettend zacht, licht kruidig en natuurlijk de fruitige smaak van appel. Het is immers de brandewijn die gemaakt wordt van appelcider. Een dezer dagen zal ook het eerste flesje aan de beurt zijn om geproefd te worden. Ik ben zeer benieuwd naar deze fles omdat deze expressie ook in Nederland vrij makkelijk verkrijgbaar is.

Naast een schat aan foto's en herinneringen aan een paar hele fijne dagen, kan ik dus nog af toe met een glaasje afdwalen naar het mooie Normandië. Weer een smaakervaring rijker.

Share
comments
2020  Whisky Oss