image1 image1 image1

Het Blair Craigambus experiment

Untitled

Nee je hoeft er niet naar te googelen, Blair Craigambus is geen nieuwe distillery. Ook geen oude vergeten distillery helaas... Het heeft ook niets te maken met de wellicht bekende Cragabus blend uit Islay. Het Blair Craigambus experiment is iets dat alleen bij mij in de kast plaatsvindt en nergens anders te krijgen is, al zou het ook zo maar door eenieder gemaakt kunnen worden, als je de juiste bestanddelen maar in huis hebt.

Soms sta ik voor mijn whiskykast en vraag ik me af welke fles nu toch eens te pakken. Ik betrap mezelf er dan vaak op dat ik een aantal restjes toch maar weer laat staan ondanks dat er nog maar een dram of twee a drie in de fles zit. Aan de ene kant vind ik het dan zonde om zo'n fles leeg te maken maar aan de andere kant, lang laten staan kan de whisky uiteindelijk schaden.

Untitled

Wat wil nu het geval? Tijdens onze trip naar Campbeltown kocht ik een 20cl flesje van een Macduff die gebotteld was in de Hepburn's Choice serie. Een mooi flesje om in de B&B te nuttigen mocht er geen pub in de buurt zijn. Het laatste beetje uit dat flesje nuttigden we na thuiskomst in Oss. Het flesje werd gespoeld en ontdaan van het etiket, wachtend op een volgende vulling.

Toen ik eerder deze week weer eens voor de kast stond te kijken, kreeg ik het idee het flesje te gebruiken voor een nieuw experiment. Een blend van drie restjes, alle drie gebotteld door Signatory Vintage in de Cask Strength serie. En zo ontstond de Blair Craigambus blend uit de volgende whisky's:

  • Blair Athol, 1989, 23yo. Hogshead casknr 3426. 54,6%
  • Craigellachie, 2002, 12yo. Sherry butt casknr 900079. 58,4%
  • Cambus, 1991, 24yo. Refill butt casknr 55892. 52,3%

Untitled

Van alle drie ging iets meer dan 60ml in het flesje, het flesje ging dicht zonder het te proeven en werd geseald met Parafilm. Het plan is om deze op 22 november 2019 te openen en dan te proeven hoe deze whisky's zich samen hebben gevormd. 

Share
comments
2020  Whisky Oss